#Health -Alternate Day Fasting: συνέντευξη με τη Δ. Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο, για τη νέα τάση αδυνατίσματος
Είναι υγιεινή για το σώμα σας και αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;
Εμείς μιλήσαμε με την Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με επιστημονικές απαντήσεις γύρω από το θέμα!
Τι είναι το alternative day fasting;
Δεν είναι δίαιτα, δεν είναι διατροφή, αλλά ημερήσιο πρόγραμμα. Δεν απαγορεύει καμία τροφή, ούτε επιβάλλει κάποια. Το μόνο που κάνεις είναι να τρως για κάποιες ώρες της ημέρας αφήνοντας το σώμα σου χωρίς τροφή για τις υπόλοιπες. Μάλιστα, μπορείς να επιλέξεις εσύ το σχήμα που σου ταιριάζει.. Ένα από τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης δίαιτας είναι πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι ιδιαίτερα τι πρέπει να τρως καθώς είναι μια δίαιτα που δεν σε βάζει στη διαδικασία ενός προγράμματος με συγκεκριμένα φαγητά ή ομάδες τροφίμων. Η λογική της δίαιτας είναι να καταναλώνεις ελεύθερα τα τρόφιμα που θες την μια ημέρα και να υπάρχει περιορισμός θερμίδων την επόμενη. Πρόκειται για περίπου 500 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.
Πόσο αποτελεσματικό είναι για την απώλεια και τη συντήρηση βάρους;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για αυτού του είδους τις δίαιτες. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα που έχουν βγει στο προσκήνιο είναι εντυπωσιακά, όσο αφορά τουλάχιστον την απώλεια βάρους. Αυτό φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα του πλεονεκτήματος που έχει η δίαιτα στην ευκολία της. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί εύκολα να είναι λειτουργικό.
Ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα δίαιτας ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού. Είναι αλήθεια πως ο οργανισμός είναι μαθημένος σε μια φυσιολογική ενεργειακή πρόσληψη και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας δημιουργείται μεγάλη καταπόνηση στον οργανισμό.
Εάν θελήσεις να μπεις σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζεις πως έχεις πολλές πιθανότητες να μειώσεις τον μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα όταν θα ξεκινήσεις να καταναλώνεις κανονικά τις θερμίδες που έπαιρνες στην κλασσική σου διατροφή να πάρεις απότομα βάρος. Επίσης, θα πρέπει να είσαι ενήμερη πως ο μεταβολισμός είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από μια τέτοια δίαιτα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον βάρος.
Είναι ασφαλής μέθοδος για τον οργανισμό;
Είναι λογικό τις πρώτες ημέρες τις νηστείας να νιώθεις το αίσθημα της πείνας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, είναι πιθανό να νιώθεις αδυναμία και κόπωση. Φυσικά αν νιώθεις ότι εξαντλείσαι και δεν έχεις δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσεις την δίαιτα και άμεσα να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό. Συνήθως τα άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες έχουν προβλήματα στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επειδή δεν υπάρχει καθοδήγηση στα τρόφιμα που επιλέγεις να έχεις στο διαιτολόγιο σου, είναι πιθανό να αποκλείσεις κάποιες ομάδες τροφίμων που είναι σημαντικές, και να υπερκαταναλώσεις άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν σου χρειάζονται.
Θα μπορούσατε να μας δώσετε συμβουλές για σωστό alternative day fasting;
Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το πως θα διαχειριστείς τις ημέρες που ακολουθείς την νηστεία. Αυτό το πλάνο δίαιτας σου αφήνει την ελευθερία να μοιράσεις τις θερμίδες που σου αντιστοιχούν όπως θέλεις μέσα στην ημέρα και να τις καταναλώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θέλεις. Συνήθως η κατανομή γευμάτων γίνεται με δύο τρόπους.
Τρία μικρά γεύματα: Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Δύο ελαφρώς μεγαλύτερα γεύματα: Μόνο μεσημεριανό και δείπνο.
Δεδομένου ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι περιορισμένη - 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 θερμίδες για τους άνδρες - έχει βασικό να χρησιμοποιήσεις σωστά τις θερμίδες που θα καταναλώσεις στον προϋπολογισμό θερμίδων σας. Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε θρεπτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες θα σε κάνουν νιώσεις κορεσμός χωρίς να αυξήσουν ιδιαίτερα το θερμιδικό περιεχόμενο.
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι πως πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική με την ποιότητα των τροφίμων που θα επιλέγεις τις ημέρες που τρως κανονικά τα γεύματα σου. Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει σε ένα τέτοιο πλάνο δίαιτας είναι πως μπορεί να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου και έτσι να αυξήσεις το ισοζύγιο ενεργειακής πρόσληψης με αποτέλεσμα να πάρεις βάρος.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει περίπτωση να γίνει και το αντίθετο, δηλαδή και τις ημέρες που δεν ακολουθείς την νηστεία να καταναλώνεις λίγες θερμίδες που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου.
Είναι μια μόδα που θα περάσει ή ένας υγιεινός τρόπος απώλειας βάρους;
Όταν ο σκοπός μίας διαλειμματικής διατροφής είναι η δίαιτα, δηλαδή η απώλεια βάρους, τότε ο τρόπος που θα επιτευχθεί διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Ωστόσο, δε σε εκπαιδεύει, δε σου μαθαίνει τι είναι ισορροπημένη διατροφή, αλλά την αντιμετωπίζεις σαν μία προσωρινή κατάσταση και αφού πετύχεις το στόχο σου, επιστρέφεις στις παλιές σου συνήθειες και πιθανότατα και στο παλιό σου βάρος. Τέλος, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες και δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα αυτής μακροπρόθεσμα.
Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc
Leave a comment