#Nadia's Recipes - Σαλάτα με φακές και ξύσμα πορτοκαλιού
Τις αγαπώ τις σαλάτες. Είναι υγιεινές, ελαφριές και ειδικά σε περίοδο προβών και παραστάσεων είναι σωτήριες γιατί σε κρατάνε σε χορτάτο, χωρίς να σε φουσκώνουν.
Έτσι λοιπόν δοκιμάζω συνεχώς νέους συνδυασμούς υλικών και σαλτσών και όταν κάτι μου αρέσει θέλω να το μοιράζομαι!
Όπως αυτήν τη σαλάτα από φακές, την οποία λατρεύω και φτιάχνω πολύ συχνά! Το ξύσμα πορτοκαλιού απλώς την απογειώνει και είμαι σίγουρη πως αν τη δοκιμάσετε θα την αγαπήσετε κι εσείς.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια φακές
- 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 1 κρεμμυδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές ψιλοκομμένες (εγώ έβαλα πράσινες, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρωματιστές)
- βιολογικές ελιές Καλαμών
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι αφρίνα
Για τη sauce θα χρειαστείτε:
- 6 κ.σ. βιολογικό ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βιολογικό βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.τ.γ. Πετιμέζι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τις φακές και τοποθετούμε όλα τα στέρεα υλικά σε ένα βαθύ μπολ.
- Σε διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε με αναδευτήρι το λάδι με το ξύδι και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν μια ενιαία σως.
- Ρίχνουμε τη σως στη σαλάτα και ανακατέυουμε πολύ καλά, μέχρι να βρέξει όλα μας τα υλικά.
Tips:
- Στις σαλάτες χρησιμοποιώ βιολογικά υλικά γιατί τρώγονται ωμές (εκτός από τις φακές προφανώς) και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μην είναι επιβαρυμένα τα υλικά με φάρμακα.
- Επίσης, η αφρίνα είναι το ιδανικό αλάτι για σαλάτες, είναι πολύ αρωματικό και λεπτό σε υφή και πραγματικά κάνει διαφορά στη γεύση. Στα μαγειρευτά προτιμώ το χοντρό αλάτι.
- Ο συνδυασμός βαλσάμικου, πετιμεζιού και πορτοκαλιού είναι αδιανόητα καλός και ταιριάζει και σε ψητές πατάτες φούρνου. Δοκιμάστε το!
Καλή όρεξη!