#Nadia's Recipes - Σπιτική μελιτζανοσαλάτα

Η σπιτική μελιτζανοσαλάτα είναι από τα πιάτα που ταιριάζουν στο καθημερινό τραπέζι, είτε σαν ορεκτικό, είτε σαν συνοδευτικό ή κρύο σνακ πάνω σε μια φέτα ψωμί. Συνήθως σερβίρεται σαν «αλοιφή», αλλά προσωπικά μου αρέσει να καταλαβαίνω τα συστατικά της οπότε δεν τα λιώνω τελείως όταν την φτιάχνω στο σπίτι.

Αν έχετε γκάζι ή φλόγιστρο για να την κάνετε καπνιστή (να την κάψετε δηλαδή εξωτερικά για λίγα λεπτά, ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα), το αποτέλεσμα θα είναι ονειρεμένο, αλλά φτιάχνεται άνετα και στον φούρνο!

 

Θα χρειαστείτε:

 

Εκτέλεση:

Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλες τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μαζί με την πιπεριά, στους 200 στο γκριλ, γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές (περίπου 40 λεπτά). Θα είναι έτοιμες όταν θα έχουν μαυρίσει απέξω και μαλακώσει μέσα και θα μπορείτε να τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι. Η πιπεριά θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο, περίπου 15 λεπτά, οπότε φροντίστε να τη βγάλετε νωρίτερα από τις μελιτζάνες!

Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις ανοίγουμε κατά μήκος και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα τους και την τοποθετούμε σε ένα μπωλ. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με το πιρούνι τη σάρκα ώστε να βγάλει τα υγρά της και να μην κάνει νερουλή τη μελιτζανοσαλάτα μας. Κόβουμε τις μελιτζάνες και την πιπεριά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μπωλ .

Προσθέτουμε στο μπωλ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο,το λεμόνι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ή αφαιρούμε τα ανάλογα μπαχαρικά. (εμένα μου αρέσει να είναι τσιμπημένο το ξίδι στη συγκεκριμένη συνταγή και σερβίρουμε!

Διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύα.

 

Καλή απόλαυση!

 melitzanosalata

 

Tips:

  • Δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν στην τελική γεύση τα ποιοτικά συστατικά, ειδικά σε πιάτα σαν κι αυτό που πολλά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούνται ωμά.
  • Επίσης, ο καλός ανθός αλατιού εκτοξεύει τη γεύση, όπως και το λευκό ξίδι. Εγώ σε αυτό το πιάτο χρησιμοποιώ το βιολογικό ξίδι με θυμάρι που δίνει αυτό το κάτι παραπάνω στο τελικό αποτέλεσμα.

nadia


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post