#Nadia's Recipes - Υγιεινό ριζότο με κουρκουμά, σταφίδες και κάσιους

Πάντα ψάχνω τρόπους για να φτιάχνω με υγιεινό τρόπο φαγητά που δε θυμίζουν σε τίποτα τις λέξεις “διατροφή”,  “στέρηση” και “άνοστο”.

Και αλήθεια γίνεται!

Με καλές πρώτες ύλες, φαντασία και δοκιμή.

Με εξυπνάδα, για να συμπεριλάβεις στο διατροφολόγιο σου (και των παιδιών σου) υγιεινά συστατικά , αλλά φτιάχνοντας τα με τέτοιο τρόπο που απλά όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους.

Αυτό ακριβώς έκανα και σε αυτή τη συνταγή “ριζότου” που περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά δημητριακά σε αναποφλοίωτη μορφή, μαζί με κάσιους, σταφίδες και χουρμάδες.

Θυμίζει λίγο ινδική κουζίνα, μιας και έχω χρησιμοποιήσει κουρκουμά και κύμινο και το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά φανταστικό.

Σε ότι αφορά τα δημητριακά, αυτό που κάνω είναι να ανακατεύω σε ένα βάζο που κλείνει καλά,  αναποφλοίωτο φαγόπυρο, κριθάρι, σίκαλη, και βρώμη και να τα φυλάω στο ψυγείο, έτσι ώστε να μπορώ ανα πάσα στιγμή να τα χρησιμοποιώ και να κερδίζω από τη διατροφική αξία όλων ταυτόχρονα.

 

risotto2

 

Έχοντας λοιπόν αυτό σαν βάση, για το ριζότο μας λοιπόν θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι με συνδυασμό αναποφλοίωτων δημητριακών (βρώμη, κριθάρι, φαγόπυρο, σίκαλη)
  • 2 χούφτες ανάλατα κάσιους, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 χούφτες κορινθιακή σταφίδα
  • 5 χουρμάδες, κομμένους σε κομμάτια
  • 1 κ.τ.γ. αποξηραμένο κουρκουμά

Για τη sauce:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ξεπλύνετε καλά τα δημητριακά και βράστε τα σε νερό με κουρκουμά, μέχρι να μαλακώσουν (θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά)
  • Σουρώστε τα (μην τα ξεπλύνετε) και αφήστε τα να στραγγίξουν για λίγα λεπτά καλά από το νερό. Τα δημητριακά σας θα έχουν πάρει ένα κιτρινομουσταρδί χρώμα από τον κουρκουμά.
  • Ανακατέψτε καλά σε ένα μπωλ, μαζί με τα κάσιους, τις σταφίδες και τους χουρμάδες.
  • Σε ένα άλλο μπωλ προσθέστε τα υλικά της sauce και ανακατέψτε πολύ καλά. Ιδανικά με ένα μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

  • Περιχύστε το ριζότο σας με τη sauce και ανακατέψτε πολύ καλά για να βραχούν όλα τα υλικά.

 

Το υγιεινό σας ριζότο είναι πανέτοιμο και πιστέψτε με θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

 risotto2

TIPS:

  • Αν δε θέλετε να καταναλώσετε όλη την ποσότητα, πριν περιχύσετε τη sauce, φυλάξτε μια ποσότητα ριζότου στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όταν επιθυμείτε. Με αυτόν τον τρόπο δε θα σας λασπώσει το μίγμα.
  • Μπορείτε να κάνετε ότι συνδυασμό δημητριακού θέλετε, θα σας πρότεινα όμως να μη συμπεριλάβετε σε αυτή την περίπτωση την κινόα, γιατί μαγειρεύεται σε συντομότερο χρόνο από τα υπόλοιπα δημητριακά της συνταγής και πιθανότατα θα σας λασπώσει.

 


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post