#Nadia's Recipes - Τα πιο υγιεινά brownies με γλυκοπατάτα

Αυτό κι αν είναι υγιεινό και νόστιμο γλυκό!

Δεν ξέρετε πόσο χαρούμενη είμαι με αυτήν τη συνταγή, την οποία φτιάχνω μανιωδώς και με παραλλαγές το τελευταίο διάστημα.

Βρήκα τη βάση της ψάχνοντας στο internet και έκανα δικές μου παρεμβάσεις για να την φέρω στα μέτρα και τα γούστα μου, κάτι που προτείνω και σε εσάς πάντα να κάνετε, γιατί η μαγειρική πέρα από ανάγκη είναι και ένα πολύ δημιουργικό παιχνίδι.

Αυτό που με ενθουσιάζει στη συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι η γεύση των brownies είναι το ίδιο πλούσια με αυτήν που τρώμε από τα ζαχαροπλαστεία, ενώ την ίδια στιγμή δεν περιέχουν ούτε επεξεργασμένη ζάχαρη, ούτε αλεύρι, ούτε βούτυρο!

Το μυστικό της συνταγής, όσο περίεργο κι αν σας ακουστεί, είναι η γλυκοπατάτα, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση και όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, κάνει θαύματα στη ζαχαροπλαστική!

Είμαι σίγουρη ότι αναρωτιέστε αν τρελάθηκα, το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ όταν το διάβασα, αλλά δοκιμάζοντάς το δεν μπορούσα να μην το μοιραστώ μαζί σας.

Για να μην μακρυγορώ, προχωράω αμέσως στα υλικά:

Για τα brownies θα χρειαστείτε:

Για την κρέμα σοκολάτας-μπανάνας θα χρειαστείτε:

  • 1 μεσαία σε μέγεθος ώριμη μπανάνα
  • 2 κ.τ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 2 κ.τ.σ. σκόνη κακάο
  • 1 ή 2 κ.τ.γ. βιολογικό μέλι ελάτου (ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα)

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180c, στη ρύθμιση του αέρα.
  • Ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα, κόψτε τη σε κομμάτια και βάλτε τη στον ατμό ή βράστε τη μέχρι να μαλακώσει τελείως, τόσο ώστε να λιώνει όταν την ακουμπάτε με πηρούνι.
  • Βγάλτε την από την κατσαρόλα ή τον ατμομάγειρα και αν την έχετε βράσει ακουμπήστε με προσοχή τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ νερό. Με αυτόν τον τρόπο δε θα νερουλιάσει η ζύμη των brownies.
  • Μεταφέρετε στο μίξερ και χτυπήστε τη γλυκοπατάτα με τους χουρμάδες, μέχρι να δημιουργηθεί μια πορτοκαλί πάστα.
  • Σε άλλο μπωλ, αναμείξτε τα υπόλοιπα υλικά των brownies και προσθέστε τα στο μίξερ με τη γλυκοπατάτα και τους χουρμάδες. Πιθανότατα, θα χρειαστεί να σταματήσετε και να ξεκολλήσετε το μίγμα από τα τοιχώματα του μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  • Απλώστε το μίγμα σε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους και ψήστε για 45 λεπτά. Τα brownies θα είναι έτοιμα όταν βυθίσετε ένα πηρούνι στη ζύμη και αυτό βγει καθαρό.

Παράλληλα, όσο ψήνονται τα brownies, φτιάξτε την κρέμα σοκολάτας- μπανάνας.

Αναμίξτε όλα τα υλικά στο μίξερ και ζεστάνετε το μίγμα σε κατσαρολάκι , μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει πολύ κρεμώδες.

Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να γίνουν τα brownies, ώστε να σφίξει.

Όταν τα brownies είναι έτοιμα, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως, ώστε το μίγμα να δέσει και να σφίξει. 

Απλώστε από πάνω την κρέμα σοκολάτας μπανάνας και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια.

Απολαύστε τα πιο υγιεινά και νόστιμα brownies που έχετε δοκιμάσει!


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post