Χταπόδι με πένες ολικής άλεσης και φακές
Μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές με υγιεινό τρόπο.
Τώρα που έχει ανοίξει ο καιρός και τα θαλασσινά μπαίνουν όλο και πιο συχνά στο πιάτο μας, ήρθε η ώρα να προσαρμόσουμε τις παραδοσιακές και αγαπημένες μας συνταγές στις πιο healthy εκδοχές τους.
Ναι, γίνεται. Και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να μαγειρεύεις υγιεινά ταυτίζεται με την έλλειψη γεύσης, αλλά αυτό ακριβώς καταρρίπτουμε εδώ, με όλες αυτές τις συνταγές που μοιραζόμαστε μαζί σας, σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Άλλωστε όταν κάτι είναι υγιεινά μαγειρεμένο και συνδυασμένο, σου δίνει την ευκαιρία να το καταναλώσεις σε μεγαλύτερες ποσότητες, έχοντας πάρει ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα συμβατικά μαγειρεμένο πιάτο. Win win situation λοιπόν!
Αυτό ακριβώς κάναμε και στο σημερινό πιάτο, που συνδυάζει το χταπόδι με τις πένες ολικής άλεσης (έξτρα φυτικές ίνες σε σχέση με το παραδοσιακό κοφτό μακαρονάκι) και προσθέσαμε τις φακές για ένα πεντανόστιμο twist που προσθέτει όλα τα γνωστά διατροφικά οφέλη των όσπριων (πλούσιες σε φυτικές ίνες, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πηγή πρωτεϊνης και ένα σωρό ακόμα προτερήματα).
Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα πλήρες γεύμα, μαγειρεμένο υγιεινά, και ταυτόχρονα τόσο νόστιμο όσο η αγαπημένη μας παραδοσιακή συνταγή.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστούμε για αυτό το πεντανόστιμο πιάτο:
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μεσαίο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1/2 φλιτζάνι βιολογικό βαλσάμικο ξύδι
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 φλιτζάνια φακές
- λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι αφρίνα
- 1 ξυλο κανέλας
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5-6 γαρίφαλλα
- χυμός ντομάτας ( από 3-4 βιολογικές ντομάτες) ή 1 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πακέτο πένες ολικής άλεσης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε την προετοιμασία, ξεπαγώνοντας το χταπόδι (εαν έχουμε αγοράσει κατεψυγμένο) Παράλληλα, ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τις φακές, τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (προσοχή μη λιώσουν) , τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, όσο εμείς θα μαγειρέψουμε το χταπόδι. Σε αυτήν τη φάση, δε χρειάζεται να τις αλατίσετε.
Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το βαλσάμικο ξύδι και τα δαφνόφυλλα και τοποθετούμε το χταπόδι καθιστό πάνω στα πλοκάμια του. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του, αλλά είναι απαραίτητο να έχετε μέτρια φωτιά για να μην καεί και χαλάσει το φαγητό μας. Αφήνετε το χταπόδι περίπου 30 λεπτά για να μαλακώσει και θα είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει ένα από τα παχειά του σημεία (δοκιμάστε, τρυπώντας με ένα πηρούνι).
Όταν συμβεί αυτό, το βγάζουμε από την κατσαρόλα προσεκτικά με ένα πηρούνι και το αφήνουμε πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
Προσεκτικά και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα πηρούνι, κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι μας.
Από το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα κρατάμε τη μισή ποσότητα (για να μην έχει πολύ έντονη γεύση βαλσάμικου το πιάτο) και σε αυτό τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι. Το τσιγάρισμα μπορεί να γίνει κανονικά με νερό και μάλιστα αφού δε θα τσιγαρίσουμε το λάδι θα αποφύγουμε να μετατρέψουμε τα ακόρεστα λιπαρά του σε κορεσμένα. Θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος φυσικά ωμό.
Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ξαναβάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και βραστό νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση 10 λεπτά και στη συνέχεια, ενώ το φαγητό μας έχει ακόμα αρκετό ζουμί προσθέτουμε τις πένες ολικής άλεσης και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε με λίγο καυτό νερό αν το νερό λιγοστέψει αρκετά.
Αφήνουμε για περίπου 12 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν οι πένες) και τραβάμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε για 2 λεπτά την καρατσόλα ανοιχτή για να κρυώσει λίγο το φαγητό, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις φακές και ανακατεύουμε για να βραχούν με την υπέροχη σάλτσα.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε αλάτι αφρίνα και λίγο πιπέρι, αλλά με προσοχή καθώς το χταπόδι ενδέχεται ήδη να είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του (ειδικά το φρέσκο).
Την αφρίνα την προσθέτουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος , καθώς είναι το πιο φίνο, νόστιμο και υγιεινό μέρος του αλατιού και ιδανικά τρώγεται ωμό.
Σερβίρουμε στα πιάτα αμέσως και περιχύνουμε λίγο ωμό βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης. Όλη η νοστιμιά και η δύναμη του ελαιολάδου αναλλοίωτη στο πιάτο μας!
TIPS
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος φακής θέλετε (κόκκινη, μαύρες beluga). Απλώς προσέξτε το χρόνο βρασμού για να μην παραβράσουν.
- Προσοχή και στην ποσότητα του αλατιού καθώς το χταπόδι (ειδικά το φρέσκο) συχνά είναι πολύ αλμυρό.
- Είναι σημαντικό να συμπληρώνετε καυτό νερό όταν χρειαστεί, έτσι ώστε η σάλτσα να παραμείνει ζουμερή και να μη στεγνώσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Leave a comment