Χειμωνιάτικη σούπα με φακές

Υλικά

  • 2 κ.σ. βιολογικό ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κιλό μανιτάρια portobello, κομμένα σε φέτες
  • 4 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 4 σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 κούπα φακές, (καλό είναι να τις έχουμε βράσει ήδη για λίγο και να έχουμε αλλάξει δυο φορές το νερο)
  • 1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο
  • ½ κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • 6 κούπες ζωμό λαχανικών

 Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε τις φακές, μόλις πάρουνε βράση, σουρώνουμε και αλλάζουμε το νερό. Επαναλαβάνουμε 3 φορές και αφήνουμε τις φακές σουρωμένες στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3’, μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το σέλερι και τα καρότα και ανακατέυουμε. Ύστερα προσθέτουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια και τις φακές, ανακατέυουμε για 1’. Τέλος, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σόγια και το ζωμό.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μετά χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄περίπου, ανακατεύοντας συχνά.

Πρός το τέλος, μπορούμε να λιώσουμε λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι, ώστε να δημιουργήσουν μια πιο παχύρευστη υφή στη σούπα.

Προσθέτουμε ανθό αλατιού αν θέλουμε και λίγο βιολογικό ελαιόλαδο και σερβίρουμε!

 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post