Vegan burgers με κολοκυθάκι, ρεβίθια και σως από ταχίνι
Τα αλμυρά ρεβίθια και το κολοκυθάκι ενώνονται με το κρεμώδες dressing, τις φέτες ντομάτας και την ρόκα. Σερβίρετε με ψωμάκι και πίτα.
Υλικά:
- 4 κ.σ. ταχίνι, χωρισμένο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. λευκό miso, χωρισμένο
- 1 ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου, χωρισμένη
- 1 ¼ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, χωρισμένη
- 1 ¼ κ.γ. πιπέρι, χωρισμένο
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. φρέσκο σχοινόπρασο + 2 κ.σ., χωρισμένα
- 1 κούπα ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
- 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. ανθό αλατιού
- ¼ κούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- ½ κούπας κολοκυθάκι, τριμμένο
- 1/3 κούπας βρώμη
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 4 ψωμάκια ολικής άλεσης, ψημένα
- 1 κούπα φρέσκια ρόκα
- 4 φέτες ντομάτα
Εκτέλεση
Ενώστε 2 κ.σ. ταχίνι, χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. miso, ½ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου και ¼ κ.γ. πιπεριού σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε σιγά σιγά το νερό μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές. Προσθέστε 1 κ.γ. σχοινόπρασο. Αφήστε το στην άκρη.
Τοποθετείστε τα ρεβίθια, το κύμινο, το αλάτι, τα άλλα 2 κ.σ. ταχίνι, 2 κ.γ. miso, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1 κ.γ. πιπέρι και ¾ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού σε ένα μπλέντερ. Ανακινήστε, μέχρι το μείγμα να έχει μια ενιαία μορφή. Προσθέστε μαϊντανό με 2 κ.σ. σχοινόπρασο. Ανακατέψτε μέχρι τα βότανα να έχουν ανακατευτεί καλά και να έχουν γίνει ένα με το μείγμα. Μεταφέρετε σε μπολ.
Στραγγίστε το κολοκυθάκι με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Προσθέστε το κολοκυθάκι και τη βρώμη στο μείγμα με τα ρεβίθια. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ενώσετε τα υλικά. Σχηματίστε 4 μπιφτέκια.
Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία προς υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα μπιφτέκια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά, για 4 – 5 λεπτά. Γυρίστε τα και ψήστε και από την άλλη πλευρά για 2 – 4 λεπτά επιπλέον.
Σερβίρετε μέσα στα ψωμάκια μαζί με σάλτσα από ταχίνι, ρόκα και φέτες ντομάτας.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment