Τορτίγια με τόνο

με φρέσκα λαχανικά και υγιεινό ντρέσινγκ από γιαούρτι

 

Πόσοι από εμάς τα μεσημέρια στη δουλειά ψάχνουμε κάτι υγιεινό να φάμε;

Πόσοι από εμάς έχουμε βαρεθεί να παραγγέλνουμε τα ίδια και τα ίδια;

Πόσοι από εμάς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή γιατί δουλεύουμε μέχρι αργά και δεν μπορούμε να φάμε σωστά το μεσημέρι; Πόσες φορές άλλωστε έχουμε καταφύγει σε σάντουιτς, αλμυρές πίτες, πίτσες, σουβλάκια ή ακόμα και μπισκότα, κέικ και γλυκά απλά γιατί πεινάμε πολύ αλλά δεν προλαβαίνουμε να φάμε;

Τελευταία, πολλοί με ρωτούν τι μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι για να πάρουν μαζί τους στο χώρο εργασίας τους, που να είναι νόστιμο και να τους κρατήσει χορτάτους μέχρι το βράδυ. Να φτιάξουν κάτι γρήγορο, εύκολο, οικονομικό και υγιεινό χωρίς να «βγουν» από το πρόγραμμά τους.

Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, όταν πεινάσουμε το μεσημέρι, συχνά καταλήγουμε να κάνουμε ανθυγιεινές επιλογές και να τρώμε «γρήγορο» φαγητό με πολλές κενές θερμίδες και χωρίς ουσιαστική θρεπτική αξία.

Καλό είναι λοιπόν να ετοιμάζουμε από το πρωί (ή και από το προηγούμενο βράδυ) το γεύμα που θα καταναλώσουμε το επόμενο μεσημέρι. Και η συνταγή που ακολουθεί είναι η δική μου αγαπημένη για ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα.

Θα φτιάξουμε μια τορτίγια ολικής άλεσης με τόνο, λαχανικά και ένα υγιεινό ελαφρύ ντρέσινγκ από γιαούρτι, μουστάρδα, βαλσαμικό ξύδι και μπαχαρικά.

Το συγκεκριμένο πιάτο ακολουθεί τους κανόνες ενός πλήρους γεύματος που αποτελείται από μη-αμυλούχα λαχανικά, υδατάνθρακες(δημητριακά ολικής αλέσεως), πρωτεΐνες (τόνος-με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο και τόνος).

 

Θα χρειαστείτε για την τορτίγια:

  • 1 τορτίγια ολικής άλεσης (μεγάλο μέγεθος)
  • 1 τόνο σε νερό (στραγγισμένο και ξαλμυρισμένο)
  • 1 κούπα λαχανικά διάφορα κομμένα (αγγούρι, καρότο, ρόκα, μαρούλι, ντοματίνια κλπ)
  • 1 κ. Σούπας σταφίδες

 

Για το ντρέσινγκ:

 

Εκτέλεση:

  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα μπωλ. 
  • Ρίξτε μέσα τον τόνο και τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά ώστε να φτιάξετε μια ωραία και πεντανόστιμη τονοσαλάτα. Προσοχή, τρώγεται και σκέτη!
  • Ανοίξτε την τορτίγια σε ένα μεγάλο πιάτο και απλώστε στη μία μεριά λίγα από τα κομμένα λαχανικά. Προσθέστε από πάνω την τονοσαλάτα και τυλίξτε σφιχτά. Με ένα μαχαίρι, κόψτε τη στη μέση και τυλίξτε τη σε μεμβράνη ή τοποθετήστε τη σε αεροστεγές δοχείο. 
  • Μην ξεχάσετε να προσθέσετε δίπλα τα υπόλοιπα λαχανικά (σαλάτα σαν συνοδευτικό) στα οποία μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το ντρέσινγκ της τονοσαλάτας (ή μόνο ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι, είναι εξίσου αρκετό).

 

Είναι η πιο νόστιμη και υγιεινή τορτίγια που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Χωρίς περιττές θερμίδες από μαγιονέζα ή άλλες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εγώ λατρεύω να την τρώω και σαν ένα ελαφρύ βραδυνό γεύμα! Είναι ένα γεύμα απόλυτα υγιεινό, θα σας δώσει μόνο 300-320 θερμίδες και θα σας κρατήσει χορτάτους χωρίς να σας βαρύνει. 

Η τορτίγια με τόνο αποτελεί μια εύκολη λύση για φαγητό στη δουλειά και μια ωραία ιδέα για όλους εσάς που προσέχετε την υγεία σας και τη διατροφή σας και θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι τρώτε.

Καλή σας επιτυχία!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post