Κριθαρότο με γαρίδες, λεμόνι και σκόρδο
Υλικά
- 675 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες (με το κέλυφος)
- 2 λεμόνια
- ¾ κούπας κριθαράκι
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
- 1/8 κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
- 2 κούπες κολοκυθάκια, σε φέτες
- ¼ κούπας φρέσκα κρεμμύδια, σε φέτες
- ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο
- 2 κ.σ. φρέσκο άνηθο
Εκτέλεση
Ξεπαγώστε τις γαρίδες, αν είναι κατεψυγμένες. Ξεφλουδίστε και καθαρίστε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρές άθικτες, αν χρειάζεστε. Στραγγίστε τις και στεγνώστε. Χρησιμοποιώντας ένα ξύστη, αφαιρέστε το ξύσμα από το λεμόνι και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Στύψτε ¼ κούπες χυμού από 1 ½ λεμόνι. Αφήστε το υπόλοιπο λεμόνι στην άκρη.
Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε λίγο νερό σε μεσαία προς υψηλή φωτιά. Προσθέστε τις γαρίδες, 2 σκελίδες σκόρδου, ¼ κ.γ. αλάτι και τριμμένο κόκκινο πιπέρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά ή μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν. Προσθέστε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. Αφαιρέστε το μείγμα από το τηγάνι και καλύψτε το για να παραμείνει ζεστό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέστε νερό σε μεσαία προς υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κολοκυθάκι, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το υπόλοιπο σκόρδο μαζί με ¼ κ.γ. αλάτι. Μαγειρέψτε για 3 – 4 λεπτά ή μέχρι το κολοκυθάκι να ροδίσει. Προσθέστε νερό, δενδρολίβανο και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. Προσθέστε και το κριθαράκι και μαγειρέψτε.
Τέλος, ρίξτε τις γαρίδες μέσα στο μείγμα από κριθαράκι και γαρνίρετε με άνηθο και φέτες λεμονιού. Στύψτε τον χυμό από το μισό λεμόνι που έχετε κρατήσει πάνω από το μείγμα μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο.
Σερβίρετε και απολαύστε!
Συνταγή: http://www.eatingwell.com/
Leave a comment