#Vegan -Ψητή μελιτζάνα με βασιλικό και ντομάτες
Είναι μια vegan συνταγή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν πειρέχει γλουτένη.
Συστατικά
Συστατικά για μελιτζάνες
- 2 μεσαίες μελιτζάνες
- 1 κ.γ. ανθός αλατιού
- 3 μεσαίες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- 5-10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
Συστατικά σάλτσας βασιλικού
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
- 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
Πλένετε και στεγνώνετε τη μελιτζάνα, κόβετε τα άκρα της και έπειτα την κόβετε κατά μήκος. Πασπαλίστε την κομμένη πλευρά της μελιτζάνας με αλάτι και αφήστε την για 10 λεπτά.
Σκουπίστε τη μελιτζάνα και αφαιρέστε τυχόν ορατό αλάτι που έχει μείνει. Τοποθετήστε τη μελιτζάνα κομμένη προς τα κάτω στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά.
Όσο ψήνεται η μελιτζάνα φτιάξτε τη σάλτσα βασιλικού. Συνδυάστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς.
Βγάζετε τη μελιτζάνα από το φούρνο και αναποδογυρίζετε. Βουρτσίστε με τη σάλτσα βασιλικού στην κομμένη πλευρά της μελιτζάνας και επιστρέψτε τη στο φούρνο. Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν.
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε την να «καθίσει» χωρίς να την πειράζετε για 5 λεπτά.
Μεταφέρετε τη μελιτζάνα σε ένα ξύλο κοπής και προσθέστε την με τις ντομάτες, τα φύλλα βασιλικού, το ξίδι βαλσάμικο και το αλάτι, εάν θέλετε.
Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε ζεστές ή από το ψυγείο.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment