Πίτσα από κινόα
Όταν όλοι προσπαθούν να χάσουν τα «έξτρα» κιλάκια των εορτών, εμείς τρώμε πίτσα!!
Ναι, ναι δεν κάνω πλάκα. Η πίτσα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής εφόσον όμως προσέχουμε το πόσο συχνά την καταναλώνουμε, σε τι ποσότητα και φυσικά τι βάζουμε επάνω. Αλλά τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορείτε να τρώτε πίτσα πιο συχνά; Και χωρίς τύψεις μετά; Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την πίτσα μας πιο υγιεινή και διατροφικά σωστή, συνήθως περιορίζοντας ή αλλάζοντας τη γαρνιτούρα (τυριά, αλλαντικά κλπ). Αλλά σήμερα, θα αλλάξουμε τη βάση της πίτσας.
Η νέα μου ανακάλυψη είναι η βάση από την πολύ αγαπημένη μου κινόα, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ναι, η βάση φτιάχνεται από κινόα! Χωρίς γλουτένη και επεξεργασμένα άλευρα. Και πιστέψτε με, μοιάζει πάρα πολύ με την αυθεντική ζύμη της πίτσας! Η βάση από κινόα είναι μια εναλλακτική στην κλασική ζύμη πίτσας, πολύ πιο θρεπτική και εξίσου νόστιμη. Γίνεται τραγανή και δεν διαλύεται καθόλου στο κόψιμο.
Η βάση της συνταγής είναι η κινόα, η οποία θα πρέπει να μουλιάσει σε νερό για 6-8 ώρες. Μπορεί το διάστημα αυτό να ακούγεται μεγάλο, αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε να μουλιάσετε την κινόα από το προηγούμενο βράδυ, ή το πρωί πριν ξεκινήσετε για το γραφείο. Απλά πάρτε την κινόα, βάλτε τη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύψτε με νερό και αφήστε τη στην άκρη. Το απόγευμα θα είναι έτοιμη για να φτιάξετε την πίτσα σας.
Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά και ένα μίξερ! Τόσο εύκολο! Ούτε ζυμώματα, ούτε χρόνος αναμονής να φουσκώσει η ζύμη, ούτε τίποτα. Απλά θα αναμίξετε την μουλιασμένη κινόα με τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη που μοιάζει με αυτή των pancakes. Είναι σχετικά υδαρής δηλαδή. Όταν αυτή η ζύμη ψηθεί, θα γίνει λεπτή, τραγανή και πολύ νόστιμη!
Εμένα μου αρέσει να γαρνίρω την πίτσα μου με σος ντομάτας, φρέσκο βασιλικό, ελιές, τυρί μοτσαρέλα και φρέσκια ρόκα. Αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε τη δικιάς σας αγαπημένη πίτσα και να την γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει.
Υλικά για τη βάση της πίτσας (μια μετρίου μεγέθους πίτσα):
- ¾ της κούπας κινόα (καλυμμένη με νερό και μουλιασμένη για 6-8 ώρες)
- ¼ της κούπας νερό
- ½ κ. Γλυκού baking powder
- ½ κ. Γλυκού αλάτι
- 2 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Υλικά για τη γαρνιτούρα (προαιρετικά):
- 1/2 κούπα σως ντομάτας
- Φρέσκος βασιλικός
- 1 κούπα τριμμένο τυρί μοτσαρέλα (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάτε)
- 1 κούπα φρέσκια ρόκα
- Ελιές
Οδηγίες:
- Αφού έχετε μουλιάσει την κινόα για τουλάχιστον 6-8 ώρες (ή αποβραδίς) και είστε έτοιμοι να φτιάξετε την πίτσα, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς C.
- Ξεπλύνετε και σουρώστε την κινόα. Βάλτε τη στο μίξερ μαζί με το αλάτι, το baking powder, τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και το έξτρα νερό και χτυπήστε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Εάν χρειάζεται, καθαρίζετε τα τοιχώματα του μίξερ.
- Απλώστε σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ αντικολλητικό χαρτί και αλείψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ρίξτε μέσα τη ζύμη σας και ψήστε για 15 λεπτά.
- Βγάλτε τη φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίστε τη ζύμη και ψήστε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να πάρουν χρώμα οι άκρες.
- Βγάλτε από τον φούρνο, γαρνίρετε με την σως, το τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει και ψήστε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.
- Αφήστε τη να κρυώσει και μεταφέρετε σε δίσκο κοπής.
- Γαρνίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκια ρόκα ή άλλα βότανα και σερβίρετε αμέσως.
Καλή απόλαυση!
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος
Leave a comment