Σκουμπρί με κουσκούς από κουνουπίδι και ταχίνι
Υλικά (μερίδες):
Σως από ταχίνι:
- 1 σκελίδα σκόρδου, καλά τριμμένη
- ¼ κούπα ταχίνι
- 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ανθός αλατιού
Κουνουπίδι και σπόροι:
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 1 μικρό κεφαλάκι από κουνουπίδι, κομμένο σε μεγάλα μπουκετάκια
- 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- Ανθός αλατιού
- 2 κ.σ. ωμοί κολοκυθόσποροι
- 2 κ.γ. σπόροι σιταριού
Σκουμπρί και ένωση
- 2 μεγάλα σκουμπρί, καθαρισμένα
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ανθός αλατιού
- 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες, χωρίς τα κουκούτσια
- 1 ματσάκι θυμάρι
- ½ κούπα σπόροι ροδιού
- ½ κούπα φρέσκα φύλλα κόλλιανδρου μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια
Μέθοδος
Σως από ταχίνι:
Ενώστε το σκόρδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το λάδι και ¼ κούπα νερό σε ένα μικρό μπολ. Πασπαλίστε αλάτι.
Κουνουπίδι και σπόροι
Ζεστάνετε 2 κ.σ. νερό σε ένα μεγάλο βαρύ αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία φωτιά. Δουλεύοντας σε ματσάκια αν χρειαστεί, μαγειρέψτε το κουνουπίδι, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι τα ματσάκια να έχουν καφέ χρώμα σε διάφορα σημεία αλλά να είναι τραγανά, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει. Κρατήστε το τηγάνι.
Χρησιμοποιώντας δύο δόσεις, βάλτε το κουνουπίδι σε ένα μπλέντερ μέχρι να έχει το μέγεθος κόκκων ρυζιού. Μεταφέρετέ το πίσω στο μπολ, ενώστε με χυμό λεμονιού και γαρνίρετε με ανθό αλατιού.
Μαγειρέψτε τον κολοκυθόσπορο μαζί με λίγο νερό στο ίδιο τηγάνι. Ανακατέψτε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε το σε ένα μπολ μαζί με αλάτι και το σουσάμι.
Σκουμπρί και ένωση
Ζεστάνετε τον φούρνο. Βάλτε το ψάρι σε ένα φύλλο ψησίματος εφόσον το αλείψετε με λάδι. Γαρνίρετε με αλάτι. Προσθέστε λεμόνι και θυμάρι. Ψήστε, γυρνώντας το μια φορά και μαγειρέψτε καλά, για 10 – 12 λεπτά. Αφήστε το να κάτσει για 5 λεπτά.
Με ένα κουτάλι, βάλτε το κουνουπίδι πάνω στα πιάτα. Πασπαλίστε με σως από ταχίνι. Γαρνίρετε με το μείγμα από σπόρους και τα ρόδια. Αφαιρέστε το φιλέτο από το ψάρι και τοποθετήστε το με το δέρμα προς τα πάνω. Προσθέστε κόλλιανδρο και αλάτι και απολαύστε!
Συνταγή: https://www.bonappetit.com/
Leave a comment