Υγιεινή βελουτέ κολοκυθόσουπα

Αυτή είναι επισήμως η αγαπημένη μου εποχή για σούπες. Είναι το απόλυτο must για βραδιές στο σπίτι ή σαν πρώτο πιάτο για δείπνο με φίλους.

Ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά ο καιρός να κρυώνει, δεν υπάρχει ωραιότερο από μια ζεστή κρεμώδη σούπα βελουτέ από κολοκύθα! Αυτή η συνταγή είναι απλή, απόλυτα υγιεινή αλλά πάρα πολύ νόστιμη. Χωρίς ιδιαίτερα μπαχαρικά ή άλλα παράξενα εξωτικά υλικά. Μόνο απλά υλικά και όμως θα είναι τόσο νόστιμη που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να την τρώτε. Ζεστή, ελαφριά και με υπέροχη γεύση γλυκιάς κολοκύθας!

Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι κολοκύθα, κρεμμύδι, σκόρδο, ένα καρότο, μια πατάτα και ζωμό λαχανικών. Για το τέλος, θα χρειαστείτε λίγο γάλα (φυτικό ή μη) ή κρέμα γάλακτος, για έξτρα γεύση (προαιρετικά).

Η κολοκύθα θεωρείται για πολλούς σαν ένα γιορτινό διακοσμητικό φυτό αλλά η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό. Η κολοκύθα είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και ταυτόχρονα πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρές αλλά και σε γλυκιές συνταγές με μεγάλη ευκολία (σούπες, σαλάτες, επιδόρπια, κέικ κ.α).

Η κολοκύθα είναι ευρέως γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη στη υγεία. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και β-καροτίνη, η οποία και δίνει στην κολοκύθα το λαμπερό πορτοκαλί της χρώμα. Η β-καροτίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μέσα στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτίνη, δύναται να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και καρκίνου αλλά και να καθυστερήσουν σημαντικά την διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, τροφές όπως η κολοκύθα λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στο άσθμα και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε βιταμίνη C, κάλιο και εδώδιμες ίνες βοηθά στην προαγωγή της συνολικής καλής υγείας, της υγείας της καρδιάς και των ματιών, αλλά και στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, ας ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πιο νόστιμη και υγιεινή βελουτέ κολοκυθόσουπα! 

 

Συστατικά:

  • 1 κιλό κολοκύθα γλυκιά, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο
  • 1 καρότο κομμένο
  • 1 πατάτα/γλυκοπατάτα μικρή, κομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κ.σούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο 
  • ½ κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ .γλυκού κόλιανδρο
  • 1 κ.γλυκού κύμινο
  • Κρουτόν για γαρνίρισμα
  • Αλάτι Μεσολογγίου και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πατάτα σε μια κατσαρόλα με τον ζωμό και το νερό.
  2. Αφήστε το να βράσει, χωρίς καπάκι.
  3. Προσθέστε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, μοσχοκάρυδο).
  4. Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σθγοβράσει έως ότου μαλακώσουν τα υλικά μας.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε μπλέντερ απλά σιγουρευτείτε ότι έχει κρυώσει ελαφρώς η σούπα σας) πολτοποιήστε την σούπα πολύ καλά.
  6. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  7. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος – ½ κούπα- για πιο παχιά υφή και έξτρα γεύση (εγώ χρησιμοποίησα λίγο γάλα καρύδας).
  8. Μοιράστε σε ατομικά μπωλ και γαρνίρετε με τα κρουτόν, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα φύλα δενδρολίβανο και 1κ.σούπας γιαούρτι.

 

Επιπλέον tips:

  1. Μαγειρέψτε την κολοκύθα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο ώστε να πολτοποιηθούν και αυτά στο τέλος. Θα δώσει έξτρα γεύση στη συνταγή σας.
  2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι γάλα/κρέμα θέλετε ή και να το αποφύγετε τελείως.
  3. Φυλάξτε τη σούπα που απέμεινε σε μπωλ στο ψυγείο σας για 3-4 μέρες.
  4. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια σωταρισμένου μπέικο, που όμως θα προσθέσουν αρκετές θερμίδες στο πιάτο σας. 

 

Καλή επιτυχία!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

 


2 comments


  • well.gr

    Καλησπέρα σας,
    το προσθέτετε ωμό ως γαρνίρισμα.

    Ευχαριστούμε!


  • Dessie

    Το ελαιόλαδο το βάζετε? Μόνο ως γαρνίρισμα?


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post