Υγιεινά burger κινόας
Η πιο νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική εκδοχή burger είναι εδώ!
Τα burger κινόας θα σας ξετρελάνουν με τη γεύση τους και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πολύ χορταστικά και γεμάτα θρεπτικά συσττατικά!
Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους, ιδανικά και για παιδικά πάρτυ και σίγουρα θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Για το Μπεργκερ Κινόας θα χρειαστούμε: (περίπου 5 μερίδες)
- 250 γρ μανιτάρια πόρτομπελο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ κινόα βρασμένη
- 60 γρ φρυγανιά
- ανθό αλατιού
- πιπέρι
- βιολογικό ελαιόλαδο
- 1/2 κ.σ βιολογικό μπαλσάμικο
- Ψωμάκια μικρά για burger
- ντομάτα σε ροδέλες
- φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση για το Μπέργκερ
Βράζουμε τη κινόα για περίπου 15'.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε ροδέλες. Τα τοποθετούμε σε ένα μαζί με το σκόρδο, το αλάτι,το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 175 στον αέρα για 20΄ ώσπου να μαλακώσουν.
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη κινόα, το ξίδι, λίγο ελαιόλαδο, τη φρυγανιά και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Βλέπουμε αν θέλει αλάτι. Πλάθουμε στο επιθυμητό μέγεθος και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4' από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Παράλληλα, τοποθετούμε στον φούρνο τα ψωμάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Την ίδια ώρα, φτιάχνουμε τη μαγιονέζα!
Θα χρειαστούμε:
- 1 κρόκο αυγού
- 60 γρ βιολογικό ελαιόλαδο
- 60 γρ ηλιέλαιο
- 1/2 κ.γ μουστάρδα
- 1/2 κ.σ βιολογικό ξύδι
- 1/2 κ.γ καπνιστή πάπρικα
- το χυμό από 1/2 λεμόνι
- αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση για τη σπιτική μαγιονέζα
Αρχικά βάζουμε τους κρόκους σε ένα μακρόστενο δοχείο που να χωράει το ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, και το αλατοπίπερο, το ξίδι και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο με πολύ λεπτή ροή και έπειτα το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και συμπληρώνουμε ανάλογα αλάτι ή πιπέρι.
Αφού έχουμε ολοκληρώσει με όλα τα υλικά, αρχίζουμε να δημιουργούμε το burger μας.
Ξεκινάμε με το μισό ψωμάκι που λειτουργεί σαν βάση, τοποθετούμε μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα και το burger κινόας. Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι, κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε!
Καλή σας όρεξη!
Από την food blogger Αγγελική Τσουκαλά
Leave a comment