#Vegan -Εύκολο ψητό tofu & σπαράγγια
Εύκολο ψητό τοφού με σπαράγγια για ένα απλό και γευστικό vegan γεύμα.
Υλικά
- 1 κ.σ. λάδι σουσαμιού
- 1 κομμάτι σκληρό ή βιολογικό τοφού, στραγγισμένο
- 1 ματσάκι σπαράγγια, τριμαρισμένα
- 3 κ.σ. σόγια σως (χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο)
- 3 κ.σ. ξύδι ρυζιού
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.σ. ψητούς σπόρους σουσαμιού, προαιρετικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, τριμμένο
- 2,5 εκ. τζίντζερ, τριμμένο
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- Ανθός αλατιού
- Φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Tofu: Τοποθετήστε το tofu στο πλάι του και κόψτε το σε 3 πλάκες. Γυρίστε το τόφου στην επίπεδη πλευρά και κόψτε το σε τέσσερα τετράγωνα, δημιουργώντας συνολικά 12 φέτες τόφου. Στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα.
Ζεστάνετε το grill: Ζεστάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης, καλύψτε όλη την επιφάνεια καλά με σησαμέλαιο.
Ανακατέψτε τη μαρινάδα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα tamari/σόγιας, το ξύδι ρυζιού και το σιρόπι σφενδάμου. Αφήστε τα στην άκρη.
Tofu & σπαράγγια στη σχάρα: Βυθίστε το tofu στη σάλτσα και προσθέστε τετράγωνα tofu στο μισό της σχάρας και τα σπαράγγια στο άλλο. Μαγειρέψτε 4 - 5 λεπτά. Ρίξτε με ένα κουτάλι λίγη από τη μαρινάδα στην κορυφή του τόφου. Προσθέστε λίγο πάνω από τα σπαράγγια επίσης. Αναποδογυρίστε προσεκτικά το τόφου και μαγειρέψτε άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Περιστρέψτε τα σπαράγγια όσο χρειάζεται για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις ολοκληρωθεί, σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού στη σχάρα για να δώσετε μια ψητή εμφάνιση. Ζεστάνετε το λεμόνι ώστε να κάνετε τους χυμούς του ακόμα πιο νόστιμους!
Μαγειρέψτε το κουνουπίδι: Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε κουνουπίδι, ψιλοκομμένο τζίντζερ, σκόνη σκόρδου και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε τακτικά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 5 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Σερβίρετε με λίγο στυμμένο λεμόνι, επιπλέον σάλτσα και λίγο έξτρα φρυγανισμένο σουσάμι από πάνω.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment