Κάρυ με κουνουπίδι και ρύζι
Υλικά
- 500 γρ. κουνουπίδι
- 120 γρ. ρύζι basmati
- 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κύβος λαχανικών
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας πιπερόριζα (σκόνη)
- 1 κουτ. σούπας κάρι (σκόνη)
- 1 κουτ. σούπας. garam masala (σκόνη)
- 1/2 κουτ. σούπας. κουρκουμάς (σκόνη)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ξηρό κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπερόριζα και τα αφήνουμε να καραμελώσουν, για 8' ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το κάρι, το garam masala, τον κουρκουμά και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για ακόμα 2'.
Προσθέτουμε σταδιακά νερό (όπου έχουμε διαλύσει τον κύβο λαχανικών) και τη σάλτσα σόγιας και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμα 10', ανακατεύοντας συχνά.
Σε ένα μπλέντερ, ρίχνουμε τη σάλτσα και χτυπάμε, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, μέχρι να ομογενοποιηθεί σε ένα ρευστό μίγμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε.
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κουνουπίδι. Κόβουμε το σκληρό μέρος στη βάση του και αφαιρούμε το τρυφερά κομμάτια του (τα «φουντάκια»).
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε για 10-15' μέχρι να μαλακώσει. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα, βράζουμε το ρύζι, με βάση τις οδηγίες.
Σερβίρουμε μαζί με κομμάτια κουνουπιδιού και τη σάλτσα. Γαρνίρουμε, με τα ψιλοκομμένα, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Πηγή: CookMagazineGr
Leave a comment