Μελιτζάνα με ντομάτα και ρεβίθια στον φούρνο
Συστατικά
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 2εκ
- 3 κ.σ. χαρίσα
- 300γρ ντοματίνια
- 2,5 φλιτζάνια ρεβίθια, βραστά, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. ταχίνι, αραιωμένο με ζεστό νερό για να δημιουργηθεί μια σάλτσα με σύσταση κρέμας
- Μικρές χούφτες φρέσκα φύλλα μέντας
- Ψωμί ολικής άλεσης ή πίτα για σερβίρισμα
Μέθοδος
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °C. Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή σε μια κατσαρόλα ψησίματος και θερμάνετε στο φούρνο για 5-10 λεπτά. Προσθέστε προσεκτικά τους κύβους μελιτζάνας στο καυτό λάδι. Αλατοπιπερώστε καλά, προσθέστε την χαρίσσα και ανακατέψτε τα όλα μαζί.
Επιστρέψτε το πιάτο ή τη φόρμα στο φούρνο και ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά. Όταν τελειώσει ο χρόνος, ανακατέψτε το περιεχόμενο για να βεβαιωθείτε ότι ψήνονται όλες οι πλευρές των κύβων μελιτζάνας. Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για άλλα 15 λεπτά και επιστρέψτε το στο φούρνο.
Όταν τελειώσουν τα επιπλέον 15 λεπτά, προσθέστε τα ντοματίνια και επιστρέψτε τη φόρμα στο ζεστό φούρνο, αυτή τη φορά ρυθμίζοντας το χρονόμετρο για 20 λεπτά. Όταν τελειώσουν τα 20 λεπτά, προσθέστε τα στραγγισμένα ρεβίθια και ανακατέψτε καλά. Επιστρέψτε το πιάτο ή τη φόρμα στο φούρνο και ψήστε για τα τελευταία 10 λεπτά.
Αφαιρέστε το πιάτο ή τη φόρμα από το φούρνο, ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού και αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
Περιχύστε με μια γενναιόδωρη ποσότητα από το σάλτσα ταχίνι και σκορπίστε πάνω τα φύλλα μέντας. Φρυγανίστε τα ψωμιά ή την πίτα και σερβίρετε αμέσως με το ταψί.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment