#Vegan -chocolate cheesecake

Αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζεις το αγαπημένο σου γλυκό - Cheesecake ... με τον απόλυτο εθισμό - τη σοκολάτα!!

Και για όσους αναρωτιούνται, ναι το cheesecake μπορεί να είναι χορτοφαγικό, υγιεινό και ταυτόχρονα θρεπτικό και τόσο νόστιμο. Χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, χωρίς γλουτένη και χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης.

Και όμως, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Είναι ό,τι πιο νόστιμο έφαγα εδώ και καιρό!!! Κρεμώδες, σοκολατένιο, ελαφρύ και πραγματικά πολύ εύκολο!

Η συνταγή είναι πολύ απλή, απαιτεί μόνο 30 λεπτά προετοιμασίας και 10 βασικά υλικά.

 

 

Υλικά συνταγής (για ένα μέτριο cheesecake):

 

Για τη βάση του cheesecake θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ κούπα χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους
  • 2 κούπες καρύδια ωμά ή ωμά αμύγδαλα
  • 3 κ. σούπας άγλυκη σκόνη κακάο
  • Πρέζα αλάτι

 

Για την γέμιση θα χρειαστείτε:

  • 2 κούπες ωμά κάσιους (τα οποία θα μουλιάσετε σε νερό για 4-6 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ και θα τα στραγγίξτε καλά)
  • ¼ της κούπας χυμό λεμονιού
  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • 420 ml γάλα καρύδας πλήρων λιπαρών (μπορείτε να αντικαταστήσετε με άλλο φυτικό γάλα πιο ελαφρύ σε λιπαρά αλλά θα έχει λιγότερο κρεμώδη υφή το γλυκό σας)
  • 400γρ. μαύρη σοκολάτα (κομμένη σε μικρά κομμάτια και λιωμένη σε μπεν-μαρί)
  • 1/3 της κούπας σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης ή μέλι

 

Για την επικάλυψη:

  • Φρέσκα φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα κ.α
  • Φυτική κρέμα σαντιγί
  • Σκόνη κακάο

 

Εκτέλεση συνταγής: 

  1. Τοποθετήστε τους χουρμάδες σε μπλέντερ και ανακατέψτε καλά (με διαλείμματα αν δείτε ότι ανεβάζει θερμοκρασία το μπλέντερ) μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα (θα μείνουν και μικρά κομμάτια από χουρμάδες).
  2. Βάλτε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και χτυπήστε μαζί με το αλάτι και τη σκόνη κακάο. Μόλις ομογενοποιηθεί, προσθέστε τους χουρμάδες και ξαναχτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης μάζα – αν πιέσετε λίγη στα χέρια σας, θα δείτε ότι πλάθεται. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέστε μερικούς ακόμα χουρμάδες, αν είναι πολύ υγρή προσθέστε μερικά αμύγδαλα ή καρύδια ακόμα.
  3. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος μεγέθους μεγαλύτερου από το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και στρώστε το καλά – θέλουμε οι άκρες του χαρτιού να εξέχουν προς τα πάνω για να σας βοηθήσει στην αφαίρεση αργότερα.
  4. Στρώστε καλά και ίσια τη ζύμη που έχετε φτιάξει, στο ταψί σας. Βάλτε τη στην κατάψυξη να σφίξει, όσο παράλληλα θα φτιάχνετε τη γέμιση.
  5. Στραγγίξτε καλά τα κάσιους και χτυπήστε τα στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν καλά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Θα σχηματιστεί μια κρέμα σχετικά πηχτή (και τόσο νόστιμη - δοκιμάστε τη και προσαρμόστε τη γλυκύτητα που θέλετε).
  6. Βγάλτε τη βάση από την κατάψυξη και απλώστε επάνω την κρέμα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-6 ώρες για να σφίξει ή στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
  7. Όταν είναι έτοιμο, τραβήξτε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος για να αφαιρέσετε το cheesecake από το ταψί.
  8. Διακοσμήστε με φρέσκες φράουλες ή μούρα ή ό,τι άλλο σας αρέσει (βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει).

 

Σημειώσεις: Διατηρείτε στο ψυγείο για μερικές ημέρες (αν περισσέψει φυσικά) ή και στην κατάψυξη για μερικές εβδομάδες. .

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post