Δροσερή τάρτα μήλου
- Δεν χρειάζεται ψήσιμο (ωμοφαγική)
- Δεν περιέχει γαλακτοκομικά προιόντα (κατάλληλη για χορτοφάγους)
- Δεν περιέχει αυγά και αλεύρι
- Δεν περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη
Ξεκινάει επίσημα η εποχή του μήλου και δεν θα μπορούσαμε παρά να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τα πιο υγιεινά γλυκά! Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο, το οποίο, πέρα από τα πολλαπλά ωφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, χρησιμοποιείται και σαν κύριο υλικό για γλυκές και νόστιμες δημιουργίες. Οι επιλογές είναι απεριόριστες.
Εμείς σήμερα φτιάχνουμε μια δροσερή και υγιεινή τάρτα μήλου, χωρίς γαλακτομικά, αυγά και επεξεργασμένη ζάχαρη αλλά τόσο εύκολη και νόστιμη που θα θέλετε να την φτιάχνετε για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα συνέχεια! Ένα υγιεινό επιδόρπιο χωρίς κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένη ζάχαρη που θα τρώτε χωρίς τύψεις. Και ας μην ξεχνάμε, το υγιεινό δε σημαίνει άνοστο!
Κύριο υλικό λοιπόν: το μήλο!
Το μήλο είναι ένα φρούτο με πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες (πηκτίνη), υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αντιοξειδωτικά στοιχεία και πολυφαινόλες. Καταναλώνεται με τη φλούδα του, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο “πλούσιο” σε όσα αναφέραμε.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία προσφέρουν καρδιαγγειακή προστασία (έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της “κακής” χοληστερόλης του αίματος).
Επιπλέον, η κατανάλωσή του βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλου βοηθά στην προστασία κατά της εμφάνισης άσθματος, στην προστασία των ματιών και των οστών, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Alzheimer και τέλος προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες), του μαστού και του πνεύμονα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωσε το ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»!
Η βάση της τάρτας είναι φτιαγμένη από αποξηραμένους χουρμάδες και τριμμένα φουντούκια. Τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά. Δεν περιέχει αλεύρι ή βούτυρο και είναι τόσο νόστιμη που πρέπει να προσέξετε μην την φάτε σκέτη.
Θα χρειαστείτε μόνο ένα μιξερ και ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για την βάση:
- 240 γραμμάρια φουντούκια
- 170 γραμμάρια βασιλικούς χουρμάδες
- 1 κουταλιά σούπας λάδι καρύδας
- ½ κουτ. Γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. Γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- Πρέζα αλάτι αφρίνα
Υλικά για τη γέμιση:
- 190 γραμμάρια μήλο καθαρισμένο
- 50 γραμμάρια αποξηραμένους βασιλικούς χουρμάδες
- 1 κουταλιά σούπας ταχίνι
- 30 γραμμάρια καρύδια ή πεκάν
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
Υλικά για την επικάλυψη:
- 2 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα τους)
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κουτ.σούπας βιολογικό μέλι
- 50 γραμμάρια καρύδια ή πεκάν χοντροκομμένα
- Κανέλα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για την βάση σε ένα μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα που να πλάθετε. Αν δεν μπορείτε να την πλάσετε, προσθέστε ελάχιστο νερό ή μια κουταλιά ακόμα λάδι καρύδας.
- Στρώνουμε σε ένα τσέρκι την ζύμη και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
- Στο μεταξύ αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης στον επεξεργαστή τροφίμων και απλώνουμε το μίγμα πάνω στη βάση. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Πριν τη σερβίρουμε, ζεσταίνουμε λίγο το μέλι με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα τις φέτες μήλου (το λεμόνι βοηθά να μην μαυρίσει το μήλο).
- Στρώνουμε τις φέτες μήλου στην τάρτα και ρίχνουμε πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Καταναλώνουμε αμέσως ή κρατάμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Τόσο εύκολο!!
Καλή σας απόλαυση!!!
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος
Leave a comment