Υγιεινά brownies

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια πολύ αγαπημένη μου συνταγή. Μια συνταγή για πεντανόστιμα και υγιεινά brownies.

Είναι γνωστό στους δικούς μου ανθρώπους πόσο λατρεύω τα γλυκά. Γι' αυτό προσπαθώ να τα τρώω, όσο το δυνατόν γίνεται, στην πιο υγιεινή τους εκδοχή!!

Τα brownies που θα φτιάξουμε σήμερα είναι χορτοφαγικά (δεν περιέχουν αυγά ή γαλακτοκομικά), δεν περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη αλλά δεν στερούνται τίποτα σε γεύση και ένταση. Επιπλέον, μπορούν εύκολα να γίνουν και χωρίς γλουτένη, αν κάποιοι το προτιμάτε. Είναι σούπερ σοκολατένια, αφράτα και τόσο νόστιμα...!

Μπορούμε να τα τρώμε χωρίς τύψεις; Θα ρωτήσετε πολλοί... Η απάντηση είναι ναι... Αλλά προσοχή στην ποσότητα!! Είναι δύσκολο να κρατηθεί κανείς.

Τα κύρια υλικά που θα χρειαστείτε είναι το κακάο σε σκόνη (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), το βούτυρο αμυγδάλου και το σιρόπι σφενδάμου. Σας ακούγεται λίγο περίεργο, σωστά; Σας υπόσχομαι δεν είναι. Θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι.

Τα brownies αυτά μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ καλή επιλογή για πρωινό (αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε κάτι άλλο, άλλωστε έχουμε πει, δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς πρωινό!). Ακόμα και για τα παιδιά, μαζί με ένα ποτήρι γάλα, είναι εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε ακόμα να τους δώσετε brownie για σνακ στο σχολείο!

Τα έφτιαξα το περασμένο Σαββατοκύριακο, μένοντας στο σπίτι και βλέποντας ταινίες με φίλους (αγαπώ αυτή την εποχή και τις συγκεντρώσεις στο σπίτι). Σας διαβεβαιώνω, τα λάτρεψαν. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίσσεψε τίποτα. Ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, πεντανόστιμο και υγιεινό, ικανό να καλύψει οποιαδήποτε φθινοπωρινή λιγούρα.

 

Πάμε να τα φτιάξουμε.

 

Υλικά (για 6 μεγάλα brownies):

  • 1 κούπα σκόνη κακάο
  • 2 κούπες βούτυρο αμυγδάλου (μπορείτε αν το αντικαταστήσετε με φυστικοβούτυρο, αν και προτιμώ το βούτυρο αμυγδάλου γιατί δίνει πιο ήπια γεύση στα brownies)
  • 1 κούπα σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
  • 3 κουτ. σούπας λάδι καρύδας
  • ½ κούπας αλεύρι γ.ο.χ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι χωρίς γλουτένη, αν προτιμάτε)
  • 1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κ. γλυκού αλάτι
  • Σκούρα σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και καρύδια για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς C και βάλτε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας. Αφήστε λίγο το χαρτί να περισσεύει στις άκρες ώστε να είναι εύκολο να τραβήξετε τα brownies στο τέλος.
  2. Σε ένα μπολ  ανακατέψτε το κακάο, το βούτυρο αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου και το λάδι καρύδας. Ίσως χρειαστεί να το βάλετε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων ώστε να διευκολύνει την ανάδευση. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Μετά, προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε πολύ καλά με το φτερό ή το μίξερ.
  4. Ρίξτε το μίγμα σας στο ταψί και βάλτε από πάνω τα κομμάτια σοκολάτας.
  5. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια, χοντροκομμένα μέσα στο μίγμα σας.
  6. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά (ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το μίγμα).
  7. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε κομμάτια. Μπορείτε να το βάλετε και για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κοπεί πιο εύκολα.
  8. Γαρνίρετε με ότι σας αρέσει και απολαύστε τα!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post