Υγιεινό ρυζόγαλο με κακάο και μαύρο ρύζι

Χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και κατάλληλο για χορτοφάγους

Είναι ώρα να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας για κάτι γλυκό με ένα επιδόρπιο εμπνευσμένο από το Ελληνικό παραδοσιακό Ρυζόγαλο, λίγο διαφορετικό όμως. 

Το ρυζόγαλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της παιδικής μου ηλικίας. Μου θυμίζει φθινοπωρινά σαββατιάτικα απογεύματα στο σπίτι, όταν η μητέρα μου μας έφτιαχνε ζεστό, μυρωδάτο, κρεμώδες ρυζόγαλο και το σπίτι μοσχομύριζε κανέλα και μπαχαρικά. Μας ήταν αδύνατον να περιμένουμε να κρυώσει για να το φάμε! Αλλά δεν είναι η νοσταλγία που με κάνει να το προτιμώ συχνά. Είναι το πόσο αγαπώ την κρεμώδη υφή του και την πλούσια γεύση του. Πόσο μάλλον τώρα, που η συνταγή αυτή δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, το ρυζόγαλο αυτό γίνεται το αγαπημένο μου χειμερινό και υγιεινό επιδόρπιο.

Θα κάνουμε μερικές αλλαγές στην αυθεντική συνταγή ώστε να την κάνουμε πολύ πιο υγιεινή αλλά εξίσου νόστιμη. Αρχικά, θα αντικαταστήσουμε το λευκό ρύζι με μαύρο ρύζι (με τον κοντό κόκκο, όχι το μακρύκοκκο). Δεν βράζει τόσο γρήγορα και εύκολα όσο το λευκό, αλλά στο τέλος η κρεμώδης υφή του θα σας αποζημιώσει. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει πολλές φυτικές ίνες (που σημαίνει ότι θα μείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), πάρα πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά και δεν ανεβάζει γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα. Έπειτα, θα προσθέσουμε άγλυκη σκόνη κακάο για να το κάνουμε σούπερ σοκολατένιο (το παραδέχομαι, είμαι εθισμένη στην σοκολάτα) και θα το γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς για να ενισχύσουμε τη γεύση του και την υφή του. Το κακάο, τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα συστατικά δημιουργούν το πιο απενοχοποιημένο επιδόρπιο, με την κρεμώδη υφή και την ντελικάτη γεύση του.

 

Πάμε να το φτιάξουμε.

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 120γρ μαύρο ρύζι
  • 600ml γάλα καρύδας (χαμηλά λιπαρά-ή άλλο φυτικό γάλα)
  • 400ml νερό
  • 2 κ. σούπας βιολογικό μέλι
  • 2 κ. σούπας (40-50γρ) σκόνη κακάο άγλυκη
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ. γλυκού Κανέλλα
  • Πρέζα από αλάτι

 

Μέθοδος:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το γάλα, το νερό, το μέλι, το ρύζι και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  2. Προσθέστε την βανίλια, την κανέλλα, το κακάο και ανακατέψτε.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε, ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μη σας κολλήσει. 
  4. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό ή γάλα ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή υφή το μίγμα σας.
  5. Όταν είναι έτοιμο και κρεμώδες, μοιράστε το σε μπολάκια και αφήστε το να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο. 
  6. Προσοχή, τρώγεται και ζεστό (εγώ προσωπικά δεν μπορώ να περιμένω). Κρύο ή ζεστό, γαρνίρετέ το με τριμμένη καρύδα, φρέσκα φρούτα, ρόδι, μούρα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

 

TIP: Το ρυζόγαλο θα πήζει όσο κρυώνει. Αν σας πήξει πολύ στο ψυγείο, προσθέστε λίγο έξτρα γάλα για να το αραιώσετε πριν το καταναλώσετε.

 

Καλή απόλαυση!!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post