Υγιεινό Cheesecake με Ταχίνι και Πορτοκάλι
Για τη βάση:
- 200 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
- 80 γρ. βρώμη
- 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
- 5 απύρηνους χουρμάδες
- 70 γρ. βιολογικό μέλι ελάτου
- 80 γρ. λάδι καρύδας
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Για την κρέμα:
- 2 κούπες ωμά κάσιους (μουλιασμένα όλο το βράδυ ή τουλάχιστον 3 ώρες)
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. βιολογικό μέλι ελάτου
- 3 κ.σ. λάδι καρύδας
- 4-5 σταγόνες βανίλια
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα παξιμάδια καρύδια στο blender μέχρι να γίνουν αλεύρι. Συμπληρώνουμε και τη βρώμη για να χτυπηθεί και αυτή με τα παξιμάδια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη βάση και τα χτυπάμε έως ότου δημιουργηθεί μια κολλώδης μάζα. Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί, προσθέτουμε το μείγμα και το πιέζουμε ώστε η επιφάνειά του να φτάσει σε ύψος περίπου 2 εκ. Το ψήνουμε στον αέρα, στους 180°C για 10΄. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Όσο ψήνεται η βάση στον φούρνο, χτυπάμε τα κάσιους μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σταθεροποιηθεί. Σερβίρουμε ατομικές μερίδες σε γυάλινα ποτηράκια, δημιουργώντας στρώσεις. Στον πάτο του ποτηριού, τοποθετούμε τη βάση που πλέον έχει κρυώσει, αφού την σπάμε με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια. Συμπληρώνουμε από πάνω 2 κουταλιές της σούπας κρέμα και περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό επάλειμμα πορτοκαλιού με goji berry, αγαύη και αστεροειδή γλυκάνισο από πάνω.
Tips:
- Αν δε θέλετε να σερβίρετε αμέσως το cheesecake, συντηρείστε την κρέμα και το επάλειμμα στο ψυγείο και τη βάση εκτός ψυγείου για να μη μαλακώσει.
- Χρησιμοποήσαμε βιολογικό μέλι σαν γλυκαντικό, που είναι γεμάτο βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά αν είστε vegan μπορείτε να το αντικαταστήσετε εύκολα με σιρόπι αγαύης.
Leave a comment