Ψητά μήλα με μέλι, κανέλλα, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Τα ψητά μήλα είναι για μένα το πιο νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο (και όχι μόνο) του φθινοπώρου! Είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα μήλα σας λίγο διαφορετικά και χωρίς ενοχές. Μπορούν να καταναλωθούν ως ένα υγιεινό επιδόρπιο, ως ένα ελαφρύ γλυκό ένα κρύο και βροχερό απόγευμα στο σπίτι ή μπορούν να ψηθούν το πρωί (ως πρωινό γεύμα) και να σερβιριστούν με ζεστό γάλα ή με γιαούρτι (το αγαπημένο μου).

Ψητά μήλα. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται πολύ απλό αλλά η γεύση τους... θα σας αποζημιώσει. Τα ψητά μήλα αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα του πώς απλά υλικά (και υγιεινά) μαζί με τροφές εξαιρετικά θρεπτικές (ξηροί καρποί, βρώμη) μπορούν μαζί να δημιουργήσουν ένα επιδόρπιο που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε ένα κέικ σοκολάτας ή σε μια μηλόπιτα!

Σας προτείνω απλά να τα δοκιμάσετε. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους και τόσο νόστιμα που θα εκπλαγείτε. Τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν (να και ένας εύκολος τρόπος να πείσουμε τα παιδιά μας να τρώνε φρούτα). Η κουζίνα σας θα μοσχομυρίσει όσο αυτά ψήνονται. Όταν τα μήλα πασπαλίζονται με μέλι, κανέλλα, βανίλια και ξηρούς καρπούς γίνονται από νόστιμα... εξαιρετικά!

Όταν δε αυτά βγαίνουν από τον φούρνο, απλά χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να τα γαρνίρετε. Τραγανή σπιτική γκρανόλα, βιολογικό μέλι, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που έχετε.

Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναψήσει φρούτα, είναι η στιγμή να το δοκιμάσετε. Θα σας πάρει μόνο λίγα λεπτά να τα ετοιμάσετε και λιγότερο από μισή ώρα για να τα ψήσετε! Θα μυρίσει το σπίτι σας Χριστούγεννα!

Είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να απολαμβάνω τα μήλα (ανεξαρτήτου ποικιλίας). Και το καλύτερο; Έχουν πολύ λίγες θερμίδες (αν και αυτό εξαρτάται από το τι θα χρησιμοποιήσετε σαν γαρνιτούρα) και είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Τα ψητά μήλα με μέλι και κανέλλα είναι το απόλυτό ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο του φθινοπώρου!

Θα χρειαστείτε μόνο μερικά απλά υλικά (μήλα, μέλι, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά).


Πάμε να το φτιάξουμε!


Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 2 μήλα οποιασδήποτε ποικιλίας (κομμένα στη μέση) 
  • ½ κούπα βιολογικό μέλι ελάτου
  • 1 κ.σούπας κανέλλα
  • ¼ κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γλυκού φυσική σκόνη βανίλιας
  • 2 κ.σούπας νιφάδες βρώμης
  • ¼ κούπας ξηροί καρποί χοντροκομμένοι (καρύδια, φουντούκια) ή οτιδήποτε άλλο έχετε στο σπίτι.
  • ½ κούπα αποξηραμένες σταφίδες/κράνμπερις

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 C.
  2. Με ένα κουτάλι, αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα μήλα και φτιάξτε μια μικρή λακούβα για να χωρέσουν τα υλικά σας.
  3. Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
  4. Χοντροκόψτε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε σε ένα μπωλ με τα μπαχαρικά (βανίλια, κανέλλα, μοσχοκάρυδο) και τις  νιφάδες βρώμης.
  5. Με ένα κουτάλι ρίξτε το μίγμα πάνω στα κομμένα μήλα και πασπαλίστε με το μέλι.
  6. Ψήστε τα μήλα σας για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να ροδοκοκκινήσουν στις άκρες.
  7. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, ανοίξτε το φούρνο και πασπαλίστε με τις σταφίδες ή τα κράνμπερις. Μην τα βάλετε από την αρχή γιατί θα σας καούν.
  8. Σερβίρονται ζεστά με γιαούρτι, σαντιγύ ή και σκέτα (που είναι πεντανόστιμα).

Ελπίζω να τα απολαύσετε τόσο όσο εγώ!


Καλή επιτυχία!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post