Acai Bowl - Ασάι Μπολ

Ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο, το acai bowl (ασάι μπολ) έχει γίνει ήδη παγκοσμίως γνωστό και όχι άδικα! Είναι ένας πεντανόστιμος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, τρώγοντας το ως πρωινό (και όχι μόνο), απόλυτα υγιεινό και πανεύκολο να το φτιάξουμε!

Το καλύτερο, πέρα από τη γεύση του, είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να φτιάξει το δικό του acai bowl, γαρνίρωντας το με ότι φρούτα και καρπούς προτιμάει ή ήδη έχει στο σπίτι του.

Τι είναι το acai (acai-berry);

Το ασάι είναι ένα τροπικό φρούτο (μωβ μούρο) που προέρχεται από συγκεκριμένου είδους φοινικόδεντρα στην Βραζιλία και είναι γνωστό ως υπερτροφή (superfood) με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι το μούρο ασάι περιέχει μέχρι και 20 φορές περισσότερα φλαβονοειδή (κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών) από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Είναι ένας λιπαρός καρπός (σαν αυτόν της ελιάς) με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, με κάνουν να θέλω να συμπεριλάβω το ασάι στις διατροφικές μου συνήθειες και το ασάι μπολ είναι ένας πανεύκολος και πολύ νόστιμος τρόπος να το κάνω.

Τι είναι το  ασάι μπολ;

Το ασάι μπολ είναι σμούθι σε μπολ, με μορφή παγωτού, και έχει ως κύριο συστατικό το ασάι. Το ασάι το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε σκόνη, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αν και σιγά σιγά ξεκινάει και η διάθεσή του σε κατεψυγμένο πουρέ - πούλπα (με το οποίο πετυχαίνει πιο εύκολα η υφή του παγωτού που θέλουμε σε ένα σμούθι - μπολ).

Υλικά:

  1. 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σκόνη acai
  2. 1 κατεψυγμένη μπανάνα (βάλτε τις ώριμες μπανάνες στην κατάψυξη κομμένες σε φετούλες να τις έχετε εύκαιρες)
  3. 1 κούπα μούρα κατεψυγμένα (μύρτιλα, κράνα, βατόμουρα και ότι άλλο βρείτε)
  4. ½ κούπα γάλα καρύδας (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε νερό καρύδας)

Γαρνιτούρα:

Εδώ λειτουργήσετε ελεύθερα με τη φαντασία σας και βάλτε από πάνω ό,τι έχετε εύκαιρο σε φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Εγώ έβαλα μύρτιλλα, φλοίδες αποξηραμένης καρύδας, κεράσια, γκότζι μπέρι αποξηραμένα και κομμάτια ανεπεξέργαστου κακάο.

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και στολίστε το με τα υπόλοιπα υλικά.

Δεν υπάρχει πιο υγιεινός και δροσιστικός τρόπος να ξεκινήσουμε τη ημέρα μας ή ακόμα και να καλύψουμε την ανάγκη μας για παγωτό ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα καλοκαιριού.

Και ναι, είναι τόσο νόστιμο όσο φαίνεται.

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post