Σαλάτα με ψητές γλυκοπατάτες
Υλικά (Μερίδες 2)
- 1 μεγάλ γλυκοπατάτα, σε κομμάτια
- 1 ½ κούπες ρεβίθια, βρασμένα
- 1 μεγάλο εσαλότ, σε φέτες
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, χωρισμένο
- Πρέζα σκόνη σκόρδου
- Πρέζα τσίλι ή καπνιστή πάπρικα
- Πρέζα ανθός αλατιού
- 20 γρ. πράσινα φύλλα της επιλογής σας
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορους
Απλό dressing λεμονιού και ταχίνι
- 3 κ.σ. ταχίνι
- Χυμός από ½ μεσαίο λεμόνι
- 2 – 3 κ.σ. νερό + έξτρα
- Ανθός αλατιού, για τη γεύση
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ψήσιμο: τοποθετείστε τις γλυκοπατάτες και τα ρεβίθια σε ένα ταψί στο οποίο έχετε απλώσει μια λαδόκολλα. Πασπαλίστε με λάδι και ανακατέψτε. Προσθέστε από πάνω δόσεις από αλάτι, σκόρδο και τσίλι. Τοποθετείστε στον φούρνο και ψήστε για 25 – 30 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά κατά τη διάρκεια. Οι πατάτες θα είναι έτοιμες μόλις μπορούν να τρυπηθούν με ένα πιρούνι. Θα πρέπει να έχετε το νου σας γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός.
Τραγανά εσαλότ: Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μικρό – μεσαίο τηγάνι σε μεσαία φωτιά και προσθέστε τα εσαλότ. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και συνεχίστε να μαγειρεύετε τα εσαλότ μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5 – 10 λεπτά. Μόλις έχουν το χρώμα της αρεσκείας σας, αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε στην άκρη σε ένα απορροφητικό κουρτί κουζίνας. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Dressing: Τοποθετείστε τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε νερό αν θέλετε να έχει πιο υγρή μορφή. Αφήστε στην άκρη.
Σερβίρισμα: Προσθέστε τα φυλλώδη πράσινα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε με ½ από τις ψητές γλυκοπατάτες και ρεβίθια μαζί με το ½ από τα εσαλότ. Προσθέστε κολοκυθόσπορο και πασπαλίστε με το ½ από το dressing. Στύψτε λίγο λεμόνι από πάνω, αν θέλετε.
Αποθήκευση: τα περισσεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και 3 – 4 ημέρες.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment