#Vegan -Ντολμαδάκια
Υλικά:
- ½ κούπα έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ντοματοπελτές
- 1 κούπα ρύζι ολικής άλεσης
- ½ κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός (επιπλέον 12 ρίζες)
- 2 κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος
- Ανθός αλατιού
- Πιπέρι
- 18 μεγάλα αμπελόφυλλα, καθαρισμένα και στεγνωμένα
Μέθοδος:
Σε μια κατσαρόλα μεσαίο μεγέθους, θερμαίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, βάλτε μέσα την πάστα ντομάτας και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια καραμελωμένη υφή, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το να σιγοβράσει.
Καλύψτε το και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το νερό, για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δυόσμο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. (Το ρύζι δεν θα μαγειρευτεί τελείως ακόμα.)
Απλώστε τα αμπελόφυλλα σε μια επιφάνεια. Βάλτε 2 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλου αφήνοντας λίγο περιθώριο στην κάθε πλευρά. Για κάθε γεμιστό αμπελόφυλλο, τυλίξτε τις πλευρές πάνω από το ρύζι και μετά τυλίξτε.
Βάλτε τον μαϊντανό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα σε ένα μόνο στρώμα. Πασπαλίστε με αλάτι και προσθέστε αρκετό νερό ώστε να καλύψετε τα ρολά. Σιγοβράστε τα σε μέτρια φωτιά, ακάλυπτα, μέχρι το ρύζι να είναι μαλακό, για περίπου 25 λεπτά. Ραντίστε το υπόλοιπο λάδι πάνω από τα αμπελόφυλλα και στη συνέχεια, τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!
Συνταγή: https://www.foodandwine.com
Leave a comment