Dip με καπνιστά καρότα
Ένα τέλειο συνοδευτικό για crackers ή ψωμί. Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι τρυφερά πριν τα βγάλετε από τον φούρνο για πιο ομοιογενή σύσταση.
Υλικά (για περίπου 3 κούπες)
- ½ κούπα αμύγδαλα, με τη φλούδα τους
- 900 γρ. καρότα, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
- 2 κ.σ. + ½ κούπα έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 ½ κ.γ. ανθός αλατιού + έξτρα
- 2 σκελίδες σκόρδου
- ½ κούπα ρεβίθια, βραστά
- 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
- ¾ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κούπα μαϊντανός, ψιλοκομμένος, + έξτρα φύλλα για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ψήστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί, ανακατεύοντας κατά τη διάρκεια. Συνεχίστε μέχρι να είναι τρυφερά και ροδαλά, για 8 – 10 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν.
Κόψτε τα καρότα στην μέση, οριζόντια. Στη συνέχεια, κόψτε τα καρότα σε φέτες. Τοποθετείστε τα καρότα σε ένα ταψί έχοντας στρώσει μια λαδόκολλα και ανακατέψτε μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. αλάτι. Απλώστε τα σε μονή στρώση και ψήστε, γυρνώντας τα μια ή δυο φορές, μέχρι να είναι πολύ τρυφερά. Θα χρειαστείτε περίπου μια ώρα.
Μεταφέρετε τα καρότα στο μπλέντερ. Προσθέστε σκόρδο, ρεβίθια, χυμό λεμονιού, πιπέρι, πάπρικα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 ½ κ.γ. αλάτι και αμύγδαλα. Ανακατέψτε προσθέτοντας όσο λάδι χρειάζεται. Δοκιμάστε το dip και προσθέστε περισσότερο χυμό λεμονιού ή αλάτι, αν χρειάζεται.
Μεταφέρετε σε ένα μικρό μπολ, πασπαλίστε με ελαιόλαδο και γαρνίρετε με φύλλα μαϊντανού.
Leave a comment