Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με ψητό σολομό

Μια ωραία ιδέα για ένα ελαφρύ, δροσιστικό και καλοκαιρινό γεύμα!

Είναι πολύ σημαντικό τέτοιες ζεστές ημέρες σαν αυτή, να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας και να τρώτε γεύματα ελαφριά και υγιεινά, χωρίς να σας βαραίνουν.

Ψήστε ένα φιλέτο σολωμού με λεμόνι, πιπέρι και φρέσκο κόλιανδρο και συνοδέψτε το με μια δροσερή φρεσκοκομμένη σαλάτα. Ο ψητός σολωμός έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά (Ω-3, Ω-6) που βοηθούν στη διατήρηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL), στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, ο σολωμός είναι πλούσιος σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Διαλέξτε βιολογικά λαχανικά εποχής, φρέσκα και νόστιμα και εφοδιάστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολύτιμα μέταλλα! Μην ξεχνάμε πως οι σαλάτες μας προσφέρουν, πέρα από την απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού μας, αδιάλυτες φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό, μιας και τα καταναλώνουμε ωμά, να επιλέγουμε λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας που δεν έχουν επιβαρυνθεί με χημικά φυτοφάρμακα και οι όποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο.

Οι ντομάτες, πέρα από πολύ χαμηλές θερμίδες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, βιταμίνη με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Το αγγούρι κρύβει επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πλούσιο σε νερό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ, είναι τόσο δροσερό με ελάχιστες θερμίδες και πρέπει να κατέχει τη δική του θέση στις σαλάτες μας.

Τα ραπανάκια, λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, έχουν διουρητική και αποτοξινωτική δράση.

Τα καρότα, τέλος, πέρα από το γεγονός ότι βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης και άρα στο καλύτερο μαύρισμα, είναι πλούσια και σε βιταμίνη Α που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και στη συνολική υγεία του δέρματός μας, αφού η βιταμίνη Α δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Προσθέστε στη σαλάτα σας λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη της και εκτινάξτε τη γεύση της με λίγο αλάτι Μεσολογγίου. Καλή σας όρεξη!

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post