Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα

Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα

Αυτό το dip με καπνιστές μελιτζάνες, σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που σερβίρεται και ταιριάζει δίπλα στα περισσότερα πιάτα.

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 – 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • ¼ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο + 1/3 κούπας έξτρα για το γαρνίρισμα
  • 1 κούπα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, + έξτρα για το γαρνίρισμα
  • Ανθό αλατιού και μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κύμινο και τριμμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού, (+ έξτρα ανάλογα με την προτίμησή σας)
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • ¼ κούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο + έξτρα για αργότερα
  • Λίγες ελιές Καλαμών, καθαρισμένες, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Τυρί φέτα, τριμμένο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Κρατήστε τις μελιτζάνες ολόκληρες και τρυπήστε τις με ένα πιρούνι σε λίγα σημεία.

Τοποθετείστε τις μελιτζάνες στο γκριλ και μαγειρέψτε μέχρι η φλούδα να ροδίσει και η μελιτζάνα να γίνει τρυφερή.

Κρυώστε και στραγγίστε. Τοποθετείστε την μελιτζάνα σε ένα μπολ και αφήστε την στην άκρη μέχρι να είναι αρκετά κρύα για να μπορείτε να την χειριστείτε. Ξεφλουδίστε την και πετάξτε τη φλούδα. Κόψτε την σε κομμάτια και τοποθετείστε την σε ένα σουρωτήρι για να βγάλε όλα τα υγρά της (για περίπου 10 λεπτά).

Μεταφέρετε την μελιτζάνα σε ένα μπολ ανακατέματος. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού και το λάδι. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιείτε. Ενώστε καλά και χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να κόψετε την μελιτζάνα σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.

Τώρα, είναι η σωστή στιγμή για να καλύψετε το μείγμα και να το αφήσετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά.

Μεταφέρετε το dip σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλώστε. Περιχύστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού, κόκκινο κρεμμύδι, μαϊντανό και λίγο φέτα. Σερβίρετε με ψωμί ή πίτες.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: https://www.themediterraneandish.com/


Leave a Comment

Pleae note, comments must be approved before they are published