Μεσογειακές ψητές μελιτζάνες με dip φέτας
Είναι ένα ζεστό και πικάντικο ορεκτικό που μπορείτε να σερβίρετε με τυρί φέτα και πίτα.
Υλικά
- 1 μελιτζάνα, σε στρογγυλές φέτες 2 εκ.
- Ανθός αλατιού
- Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
Σως με ελαιόλαδο, σκόρδο και jalapeno
- Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 jalapeno, ψιλοκομμένη
- 1 -2 κ.γ. σουμάκ
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Dip με φέτα, προαιρετικά
Εκτέλεση
Κόβετε και αλατίζετε τη μελιτζάνα. Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μεγάλο δίσκο στρωμένο με χαρτοπετσέτες. Αλατίστε τη μελιτζάνα γενναιόδωρα και αφήστε την να καθίσει για 20 έως 30 λεπτά ενώ μαγειρεύετε τα υπόλοιπα πράγματα. Θα σχηματιστούν χάντρες νερού. Σκουπίστε τη μελιτζάνα και αφαιρέστε την περίσευμα αλατιού πριν τηγανίσετε.
Φτιάξτε τη σάλτσα σκόρδου, jalapeno και ελαιολάδου. Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το jalapeno. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και αφήστε το στην άκρη.
Όταν είναι έτοιμα, ζεσταίνετε μια σχάρα αερίου ή μια εσωτερική σχάρα σε μεσαίο-υψηλό και λιπαίνετε ελαφρά τις σχάρες. Βεβαιωθείτε ότι η σχάρα έχει ζεσταθεί πλήρως πριν προσθέσετε τη μελιτζάνα.
Βουρτσίστε τις φέτες μελιτζάνας στη μία πλευρά με ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε τη μελιτζάνα στη θερμαινόμενη σχάρα, λαδωμένη από την πλευρά προς τα κάτω πρώτα. Ψήστε στο γκριλ για 3 έως 4 λεπτά από αυτή την πλευρά ή μέχρι να σχηματιστούν κάποια σημάδια στο κάτω μέρος, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και αλείψτε την άλλη πλευρά της μελιτζάνας με ελαιόλαδο. Μαγειρέψτε για άλλα 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και να σχηματιστούν σημάδια από τις δύο πλευρές.
Απλώστε τη μελιτζάνα από τη σχάρα σε μεγάλη πιατέλα, αλατοπιπερώστε και προσθέστε το σουμάκ άμεσα. Επιπλέον, περιχύστε το μείγμα ελαιολάδου και jalapeno παντού. Προσθέστε στο πιάτο φέτα και το ζεστό ψωμί πίτας για το σερβίρισμα.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment