Μεσογειακή σαλάτα κουσκούς
Ετοιμάστε ένα μπολ για μεσημεριανό γεύμα της εβδομάδας ή σερβίρετε με ένα ποτήρι κρασί για δείπνο. Η συνταγή δίνει 6 συνοδευτικές μερίδες.
Συστατικά
- 1 ⅓ κούπα κουσκούς ολικής αλέσεως
- ⅓ φλιτζανιού κουκουνάρι
- ⅓ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 - 4 κ.σ. χυμός λεμονιού, για γεύση (από 1 έως 2 λεμόνια)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου ½ φλιτζάνι)
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
- ½ κ.γ. ανθός αλατιού, για γεύση
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
- 1 ½ φλιτζάνια ρεβίθια, μαγειρεμένα
- 473 γρ. σταφύλια ή ντοματίνια, κομμένα
- ½ φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- ⅓ φλιτζάνι ελιές Καλαμάτας, χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μεσαίο κολοκυθάκι, κομμένο σε σούπερ λεπτούς κύκλους
- 1 μικρή κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε σούπερ λεπτούς κύκλους
- ⅓ φλιτζανιού ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικό ή μαϊντανό
Εκτέλεση
Μαγειρέψτε το κουσκούς al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αδειάστε τυχόν περίσσευμα νερού.
Εν τω μεταξύ, φρυγανίζετε τα κουκουνάρια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε τα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να είναι αρωματικά (προσέξτε να μην τα αφήσετε να καούν). Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και αρκετές στροφές μαύρου πιπεριού μέχρι να ενωθούν.
Προσθέστε το κουσκούς στο μπολ και ανακατέψτε το με το dressing. Ρίξτε στο κουσκούς το φρυγανισμένο κουκουνάρι, τα ρεβίθια, τις ντομάτες, τη φέτα, τις ελιές, τα κολοκυθάκια, το σκουός και τον βασιλικό. Ανακατέψτε για να ενωθούν.
Αλατοπιπερώστε για γεύση και προσθέστε μια ή δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού αν χρειάζεται. Για την καλύτερη γεύση, βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Αυτή η σαλάτα θα διατηρηθεί καλά, σκεπασμένη και στο ψυγείο, για έως και 4 ημέρες.
Leave a comment