Σπιτικός ντοματοπελτές

Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την βασική εκδοχή του ντοματοπελτέ στο σπίτι σας.

 

Υλικά

  • 6 κιλά ώριμες ντομάτες
  • ¼ με ½ κούπα φρέσκου στυμμένου λεμονιού
  • 2 κ.γ. ανθός αλατιού

Μέθοδος:

Βράστε μια κατσαρόλα με νερό και προετοιμάστε το παγόλουτρο. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με πάγο και νερό και τοποθετήστε το δίπλα στη σόμπα.

Προετοιμάστε τις ντομάτες για να τις ξεφλουδίσετε. Καθαρίστε τις ρίζες από τις ντομάτες κόψτε ένα ρηχό “X” στο κάτω μέρος κάθε φρούτου.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, ρίξτε αρκετές ντομάτες σε βραστό νερό. Αφήστε τις εκεί μέχρι να δείτε τη φλούδα να ρυτιδιάζει και να ξεκολλάει, για περίπου 45 – 60 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, βγάλτε τις ντομάτες από εκεί και βάλτε τις στο παγωμένο νερό. Συνεχίστε το ίδιο με τις υπόλοιπες ντομάτες, μεταφέροντας τις δροσερές ντομάτες από το παγωμένο νερό σε ένα άλλο μεγάλο μπολ καθώς αυτές κρυώνουν. Ρίξτε το νερό από το δοχείο που κάνατε τις ντομάτες (δεν χρειάζεται να στεγνώσει).

Ξεφλουδίστε τις ντομάτες. Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε τη φλούδα από τις ντομάτες. Πετάξτε το νερό που έβρασαν οι ντομάτες.

Ψιλοκόψτε τις ντομάτες. Δουλέψτε πάλι σε παρτίδες και τοποθετήστε τις ντομάτες στο blender με τις κοφτερές λεπίδες. Για σάλτσα με ψιλοκομμένα κομμάτια σταματήστε όταν θα έχει αυτήν την υφή, διαφορετικά συνεχίστε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα πουρέ. Εναλλακτικά, ψιλοκόψτε τις ντομάτες με το χέρι. Μεταφέρετε τις ντομάτες στην κατσαρόλα που ετοιμάσατε προηγουμένως.

Σιγοβράστε τις ντομάτες. Σιγοβράστε τη σάλτσα ντομάτας σε μέτρια φωτιά. Συνεχίστε να σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να φτάσει στη γεύση και την σύνθεση που σας αρέσει, για περίπου 30 έως 90 λεπτά.

Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τον ανθό αλατιού. Ενώστε περίπου ¼ κούπα από το χυμό λεμονιού και ανθό αλατιού. Η ποσότητα του λεμονιού είναι σημαντική για να διατηρήσει το μείγμα την οξύτητά του.

Κατάψυξη. Αφήστε την σάλτσα να κρυώσει και μετά μεταφέρετέ την σε ειδικά σκεύη για την κατάψυξη. Η σάλτσα μπορεί να μείνει εκεί για περίπου 3 μήνες πριν χάσει θρεπτικά στοιχεία ή γεύση.

 

Πηγή: https://www.thekitchn.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post