Bao Buns με καραμελωμένα μήλα, χαλούμι και ξηρούς καρπούς
Τα bao buns ή baozi είναι κινέζικα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με διάφορα υλικά. 'Εχουν στρογγυλό σχήμα, μαγειρεύονται στον ατμό και η γέμισή τους ποικίλει. Στην Κίνα τα bao buns είναι διάσημο street food, μιας και τρώγονται εύκολα στο χέρι, ενώ αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι του τυπικού κινέζικου πρωινού/brunch.
Αυτά τα ελαφριά και ατμιστά ψωμάκια έχουν μια ουδέτερη γεύση και είναι ιδανικά για υπέροχους πειραματισμούς, είτε αλμυρούς , είτε γλυκούς που θα σας κλέψουν την καρδιά.
Η δική μας συνταγή συνδυάζει τη γλύκα των καραμελωμένων μήλων με την αλμυράδα του χαλουμιού και την τραγανή υφή των ξηρών καρπών και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ιδανικά για brunch και για βραδιές με φίλους στο σπίτι.
Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε: (για 10 bao buns)
- 5 κόκκινα μήλα
- 1,5 κούπα λευκό κρασί
- 4 κ.σ. μέλι
- χυμό από 1 λεμόνι
- 3 φύλλα δάφνης
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 30 gr σταφίδα
- ελαιόλαδο - αλάτι - πιπέρι
- 50 gr κάσιους
- 50 gr καρύδια
- 50 gr κολοκυθόσπορο
- 10 ψωμάκια ατμού
- 500 γρ χαλούμι (περίπου 50 γρ στο κάθε ψωμάκι)
Προετοιμασία:
Κόβουμε τα μήλα σε χοντρές φέτες με τη φλούδα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρασί με το μέλι, τα φύλα δάφνης, την κανέλα, το χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια το χαμηλώνουμε. Θέλει περίπου 25 με 30 λεπτά. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε όλη τη διάρκεια. Στο τελευταίο 10 λεπτό προσθέτουμε τις σταφίδες.
Σε ένα ταψάκι ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για 8 με 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες και το ψήνουμε σε σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα ψωμάκια ατμού στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα (χωρίς μεμβράνη).
Στήσιμο Πιάτου:
Ανοίγουμε τα ψωμάκια ατμού και γεμίζουμε με φέτες μήλου, χαλούμι και ξηρούς καρπούς.
Από το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα περιχύνουμε τα ψωμάκια εσωτερικά.
Από την food blogger Ευγενία (Healthy Nutritious Diet)
Leave a comment