Φθινοπωρινή forest σαλάτα
Συστατικά
Ψητά καρότα με άρωμα πορτοκαλιού
- 12 baby καρότα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα)
- ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βιολογικό μέλι Ελάτου
- 1/8 κ.γ. κανέλα
Φακές/Καστανό ρύζι
- 2/3 φλιτζανιού καστανό ρύζι
- 1/3 φλιτζάνι πράσινες φακές
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1/2 κ.γ. ανθός αλατιού
Γαρνίρισμα
- 6-8 μανιτάρια, πλυμένα
- ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα κάστανα, χοντροκομμένα
- ¼ φλιτζάνι πεκάν
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Βινεγκρέτ με άνηθο
- 1/3 φλιτζάνι με φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.γ. βιολογικό μέλι Ελάτου
- 1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψημένα καρότα με άρωμα πορτοκαλιού
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C.
Πλύνετε τα καρότα. Εάν χρησιμοποιείτε καρότα κανονικού μεγέθους: ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα σε 4 κομμάτια κατά μήκος.
Τοποθετήστε τα καρότα σε ένα ταψί, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το σιρόπι σφενδάμου και την κανέλα. Αν φτιάξετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, προσθέστε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε τα πάντα, βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι καλά καλυμμένα. Προσθέστε νερό αν χρειαστεί μέχρι να είναι περίπου στο 1/3 των καρότων
Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ελέγχετε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ακόμα λίγο νερό στο ταψί. Προσθέστε περισσότερο νερό εάν χρειάζεται.
Αφήστε να κρυώσει εντελώς και κόψτε κάθε καρότο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
Φακές/Καστανό ρύζι
Συνδυάστε τις πράσινες φακές, το καστανό ρύζι, το νερό και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μην μείνει σχεδόν καθόλου νερό.
Μανιτάρια
Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 5 λεπτά.
Περιχύστε με 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας και αφήστε στην άκρη.
Σάλτσα
Ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, το σιρόπι σφενδάμου, το κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο άνηθο σε ένα μικρό μπολ.
Σαλάτα
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τις πράσινες φακές, το καστανό ρύζι, τα μανιτάρια και τα καρότα. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κάστανα, τα πεκάν και τα κράνμπερι εάν τα χρησιμοποιήσετε. Περιχύστε τη βινεγκρέτ άνηθου και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Σερβίρετε τη σαλάτα κρύα.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment