Ανοιξιάτικη σαλάτα με σπαράγγια και κουσκούς
Μια υπέροχη εποχιακή σαλάτα που θα αγαπήσετε.
Υλικά
- 1 – 2 ματσάκια σπαράγγια, καθαρισμένα
- 1 – 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- Ανθός αλατιού και πιπέρι, για τη γεύση
- 1 ½ κούπες κουσκούς (ωμό) ή κριθαράκι, ή κινόα (περίπου 4 κούπες μαγειρεμένο)
- ½ κούπα ελιές Καλαμών (καθαρισμένες, σε φέτες)
- ½ κούπα τυρί φέτα (προαιρετικά)
- ½ κούπα ψητό κουκουνάρι (προαιρετικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε και με αμύγδαλα)
- ½ κούπα άνηθος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. εστραγκόν (προαιρετικά)
- 3 πράσινα κρεμμύδια, κομμένα σε διαγώνιες φέτες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (χωρισμένο)
Dressing:
- 1/3 κούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μουστάρδα ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.γ. ανθός αλατιού
- 1 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς C.
Καθαρίστε τα σπαράγγια. Απλώστε τα σε μια λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και πασπαλίστε με 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο, γενναιόδωρη δόση αλάτι και πιπέρι και μισό από το ξύσμα λεμονιού. Ψήστε στον φούρνο μέχρι να είναι τρυφερά, για περίπου 20 – 25 λεπτά. Κόψτε τα σε μπουκίτσες.
Τοποθετείστε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε το κουσκούς και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει al dente.
Στραγγίστε το κουσκούς και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε με το dressing, τις ελιές, τα σπαράγγια, τη φέτα, το κουκουνάρι, τα φρέσκα βότανα, τα πράσινα κρεμμύδια και το ξύσμα λεμονιού. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το λεμόνι στην ποσότητα της αρεσκείας σας.
Σερβίρετε όσο είναι ζεστό ή αποθηκεύστε στο ψυγείο για να το φάτε ως σαλάτα.
Αν θέλετε να σερβίρετε το φαγητό κρύο, δοκιμάστε την σαλάτα και προσαρμόστε το αλάτι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο σύμφωνα με την προτίμησή σας.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment