Χωριάτικη σαλάτα με χούμους παντζαριών
Παρά τις διάφορες εκδοχές με τις οποίες σερβίρεται, η παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει μαρούλι και στηρίζεται στις ντομάτες.
Σε αυτήν την συνταγή, ενώνεται υπέροχα με χούμους από παντζάρια και προσφέρει μοναδική γεύση και θρεπτικά στοιχεία.
Υλικά:
- 1 κούπα χοντροκομμένα μαγειρεμένα παντζάρια
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού και επιπλέον 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- ¼ κ.γ. ανθός αλατιού
- ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
Σαλάτα
- 1 εσαλότ, ψιλοκομμένο (περίπου ½ κούπα)
- 3 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού
- 1 κ.σ. νερό
- 3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε μέγεθος μπουκίτσας
- 3 αγγούρια, κομμένα
- 1 ½ κούπες τυρί φέτα, τριμμένο
- 20 κομμένες ελιές Καλαμών
- ¼ κούπα έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, και επιπλέον για το σερβίρισμα
- ¾ κ.γ. ανθός αλατιού
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα ρίγανης
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- Τραγανό ψωμί ολικής άλεσης για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Για το χούμους παντζαριού. Βάλτε σε ένα μπλέντερ τα παντζάρια, τον μαϊντανό, το ταχίνι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι και χτυπήστε τα μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές, δηλαδή για περίπου 50 δευτερόλεπτα. Καθώς τα χτυπάτε, σταδιακά προσθέστε λάδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αφήστε το στο πλάι.
Για τη σαλάτα: ενώστε το κρεμμύδι, 1 κ.σ. ξύδι και 1 κ.σ. νερό και βάλτε τα σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου καθώς εσείς ετοιμάζετε τη σαλάτα.
Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και ενώστε απαλά τις ντομάτες, τα αγγούρια, τη φέτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τις δύο υπολειπόμενες κ.σ. ξύδι. Για το σερβίρισμα, αλείψτε 3 κουταλιές της σούπας παντζάρια πάνω σε κάθε ένα από τα τέσσερα πιάτα. Βάλτε στο κάθε 1 3/4 κούπας σαλάτα μαζί με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο κάτω μέρος του μπολ. Γαρνίρετε τη σαλάτα με ρίγανη, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Σερβίρετε με ψωμί ολικής άλεσης.
Leave a comment