Σαλάτα με ντομάτες, φασόλια και βινεγκρέτ μελιού
Υλικά (8 μερίδες)
- 1 ¼ κούπας στεγνά φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού, χωρισμένο
- ½ κούπας κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ¼ κούπας μηλόξυδο
- 4 κ.γ. βιολογικό μέλι ελάτου
- 1 κ.γ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι ή όσο θέλτε
- 225 γρ. πράσινα φασόλια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 6 εκ.
- 1 χούφτα ντοματίνια
- ½ κούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 450 γρ. ντομάτες, σε φέτες
Εκτέλεση
Ξεπλύνετε τα φασόλια και καθαρίστε τα. Τοποθετείστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε με κρύο νερό (περίπου 10 εκ) και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε, στραγγίστε και μεταφέρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε 6 κούπες κρύο νερό και σιγοβράστε ενώ τα έχετε καλυμμένα. Ανακατέψτε 1 – 2 φορές απαλά. Η διάρκεια του μαγειρέματος θα πάρει από 20 λεπτά έως και 1 ώρα, ανάλογα τα φασόλια. Μόλις τα φασόλια έχουν μαγειρευτεί κατά ¾, γαρνίρετε με αλάτι. Μόλις είναι τρυφερά, αφαιρέστε τα από τη θερμοκρασία και στραγγίστε.
Ενώστε τα φασόλια με το υπόλοιπο ½ κ.γ. αλάτι, κρεμμύδια, ξύδι, μέλι, λάδι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε, καλύψτε και αφήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να είναι τραγανά, για περίπου 5 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίστε. Στεγνώστε τα και αφήστε τα στα μαριναρισμένα φασόλια. Προσθέστε τα ντοματίνια, τις ντομάτες και τον βασιλικό. Γαρνίρετε με πιπέρι.
Για το σερβίρισμα, τοποθετείστε τις φέτες ντομάτας στο τέλος της πιατέλας και το μείγμα της σαλάτας στην μέση.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment