Σαλάτα με αβοκάντο και ψητά και ωμά καρότα
Η συνταγή είναι αρκετή για 4 γενναιόδωρες συνοδευτικές μερίδες ή 6 μικρές.
Υλικά
- 900 γρ. καρότα, χωρισμένα
- 1 – 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- Ανθός αλατιού
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά ώριμα αβοκάντο
- 4 κ.σ. dressing
- 1/3 κούπας πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/3 κούπας φρέσκα φύλλα από βότανα (βασιλικό, άνηθο, δυόσμο ή και κόλιανδρο)
- ¾ κ.γ. ανθό αλατιού, για τη γεύση
- Πρέζα νιφάδες κόκκινου πιπεριού
- Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι, για τη γεύση
Dressing:
- ½ κούπας ελληνικό γιαούρτι
- ¼ κούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- ¼ κούπας μουστάρδα Dijon
- 3 – 4 κ.σ. βιολογικό μέλι Ελάτου
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. ξύδι μήλου ή περισσότερο χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
- 10 δόσεις φρέσκου τριμμένου πιπεριού
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς C και απλώστε μια λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.
Ξεφλουδίστε τα καρότα. Μετά, αποθηκεύστε 3 μεγάλα καρότα και αφήστε τα στην άκρη. Κόψτε τα σε φέτες και κόψτε διαγώνια σε κομμάτια 1.5 εκ. Στην λαδόκολλα απλώστε αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψετε τα καρότα. Τοποθετείστε σε μια μονής τρώση και πασπαλίστε τα με αλάτι. Ψήστε για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας τα στα μισά.
Την ίδια ώρα κόψτε τα υπόλοιπα 3 καρότα σε λεπτές ροδέλες. Τοποθετείστε τα σε ένα μπολ και γεμίστε το υπόλοιπο με κρύο νερό και παγάκια. Αφήστε το στην άκρη.
Μόλις τα καρότα ψηθούν, τοποθετείστε τα σε μια μεγάλη πιατέλα. Μετά, στραγγίστε τα στρογγυλά καρότα καλά και βάλτε τα πάνω στα ψητά.
Κόψτε το αβοκάντο στην μέση και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Βάλτε τις φέτες πάνω από τη σαλάτα.
Ετοιμάστε το dressing και περιχύστε το πάνω από τη σαλάτα με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, πασπαλίστε με πράσινο κρεμμύδι και βότανα. Γαρνίρετε με αλάτι, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετε και απολαύστε!
Leave a comment