Μεσογειακή τονοσαλάτα με Dijon βινεγκρετ μουστάρδας
Υλικά
Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας:
- 2 ½ κ.γ. μουστάρδα Dijon
- Ξύσμα από 1 lime
- Χυμός από 1 ½ lime
- 1/3 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. σουμάκι
- Πρέζα ανθό αλατιού και πιπέρι
- ½ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικό)
Για την τονοσαλάτα
- 3 κεσεδάκια τόνος
- 2 ½ ματσάκια σέλερι, ψιλοκομμένα
- ½ αγγούρι, ψιλοκομμένο
- 4-5 ολόκληρα ραπανάκια, χωρίς τις ρίζες, ψιλοκομμένα
- 3 πράσινα κρεμμύδια, τα λευκά και τα πράσινα μαζί, ψιλοκομμένα
- ½ μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ελιές Καλαμών, καλά κομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς ρίζες, ψιλοκομμένο
- 10 – 15 φρέσκα φύλλα δυόσμου, χωρίς τις ρίζες, ψιλοκομμένα
- 6 φέτες ντομάτα
- Πιτάκια ολικής άλεσης για το σερβίρισμα
Μέθοδος
Για να φτιάξετε αυτή τη βινεγκρέτ μουστάρδας, παίρνετε ένα μικρό μπολ και βάζετε μέσα την μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από lime. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σουμάκι, τον ανθό αλατιού, το πιπέρι και τις νιφάδες πιπεριού (αν χρεισιμοποείτε) και ανακατεύετε καλά. Αφήστε το για λίγο στην άκρη.
Για να φτιάξετε την τονοσαλάτα, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ, ενώνετε τον τόνο με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις ελιές Καλαμών, τον φρέσκο μαϊντανό και τα φύλλα δυόσμου. Ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίξτε το dressing από την τονοσαλάτα. Ανακατέψτε καλά και σιγουρευτείτε ότι η σαλάτα έχει καλυφθεί ομοιόμορφα από το dressing. Καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν σερβίρετε. Μόλις είστε έτοιμοι για να σερβίρετε, ανακατέψτε απαλά για να την ανανεώσετε.
Μπορείτε να τη σερβίρετε με πιτάκια ολοκής άλεσης. Καλή απόλαυση!
Leave a comment