Σαλάτα με φακές και φέτα
Ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο ή κυρίως γεύμα.
Υλικά
Για τις φακές
- 450 γρ. μαύρες φακές
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.γ. ανθός αλατιού
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Για τη σαλάτα με φακές
- 2 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού & ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- ½ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 6 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 εσαλότ
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ή σχοινόπρασα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. ανθός αλατιού + φρέσκο τριμμένο πιπέρι
- 1 κούπα baby ρόκα, + έξτρα για τη γεύση
- 1 κούπα τυρί φέτα, τριμμένο + έξτρα για γαρνίρισμα
- ½ κούπα φιστίκια, + έξτρα για γαρνίρισμα
- 3 ραπανάκια, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για τις φακές: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σιγοβράστε τις φακές μαζί με το νερό, το αλάτι, το θυμάρι και τη σκόνη σκόρδου για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να είναι τρυφερές. Στραγγίστε το έξτρα νερό.
Για το dressing: σε ένα μεγάλο μπολ ενώστε ξύδι από κόκκινο κρασί, χυμό και ξύσμα λεμονιού, μουστάρδα Dijon, σκόνη σκόρδου και ρίγανη. Προσθέστε το ελαιόλαδο, 1 κ.σ. τη φορά. Συνεχίστε μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά: κόψτε το εσαλότ σε φέτες. Στη συνέχεια, κόψτε την πιπεριά σε φέτες. Αν χρησιμοποιείτε βότανα, ψιλοκόψτε τα.
Ενώστε τη σαλάτα: τοποθετείστε τις φακές σε ένα μπολ μαζί με το dressing. Προσθέστε το εσαλότ, την πιπεριά, τα βότανα, την baby ρόκα, το τυρί φέτα και τα φιστίκια. Προσθέστε ½ κ.γ. ανθό αλατιού και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
Σερβίρισμα: αν επιθυμείτε, σερβίρετε πάνω από τη ρόκα. Γαρνίρετε με φέτες από ραπανάκια και έξτρα φέτα και φιστίκια. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το περίσσευμα στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες. Διατηρείται καλά στην αποθήκευση και η γεύση παραμένει υπέροχη.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment