Σαλάτα με φακές, άνηθο και πιπεριά Τοσκάνης
Είναι τραγανή, τρυφερή και γευστική. Η συνταγή είναι αρκετή για 6 – 8 συνοδευτικές μερίδες σερβιρίσματος.
Υλικά
Σαλάτα
- 1 ½ κούπες μαύρες φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
- 2 κούπες τριμμένο καρότο
- ¾ κούπα φρέσκος μαϊντανός πλατύφυλλος
- ¼ κούπα φρέσκα φύλλα άνηθου, χωρίς τις ρίζες
- ½ κούπα σέλερι, ψιλοκομμένο
- ½ κούπα πράσινο κρεμμύδι, σε φέτες
- ½ κούπα πιπεριές Τοσκάνης, πίκλες, ψιλοκομμένες
- Προαιρετικά: ½ κούπας τυρί της προτίμησής σας, τριμμένο
Dressing με ταχίνι και άνηθο
- 1/3 κούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- ¼ κούπας χυμό λεμονιού
- ¼ κούπας φρέσκα φύλλα άνηθου, χωρίς κοτσάνια
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 σκελίδα σκόρδου, χοντροκομμένη
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού, για τη γεύση
- ½ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού, για τη γεύση
- Φρέσκο τριμμένο πιπέρι, για τη γεύση
Εκτέλεση
Μαγειρέψτε τις φακές: γεμίστε μια μεσαία προς μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αφήνοντας αρκετά εκατοστά νερό στην κορυφή. Βράστε σε υψηλή θερμοκρασία.
Την ίδια ώρα, ξεπλύνετε τις φακές και αφήστε τις στην άκρη.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέστε τις στραγγισμένες φακές. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και το αλάτι. Βάλτε το χρονόμετρο για 15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία όσο χρειάζεται και αφήστε να σιγοβράζει.
Την ίδια ώρα φτιάξτε το dressing σε ένα μπλέντερ: ενώστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το ταχίνι, το σκόρδο, το αλάτι, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές. Αφήστε στην άκρη.
Μόλις τελειώσει το χρονόμετρο, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να δοκιμάσετε τις φακές και να δείτε αν είναι έτοιμες. Αν είναι έτοιμες, τότε θα είναι αρκετά τρυφερές. Αν οι φακές δεν έχουν μαγειρευτεί ακόμα, δοκιμάστε κάθε 1 – 2 λεπτά μέχρι να είναι. Μόλις μαγειρευτούν, στραγγίστε το επιπλέον νερό.
Ρίξτε τις φακές σε ένα μεσαίο μπολ σερβιρίσματος και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Περιχύστε όλο το dressing και ανακατέψτε. Προσθέστε τα τριμμένα καρότα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σέλερι, το πράσινο κρεμμύδι και τις πιπεριές Τοσκάνης. Περιμένετε μέχρι να προσθέσετε το τυρί. Κάντε το όταν οι φακές είναι απλά θερμές.
Ανακατέψτε. Γαρνίρετε με περισσότερο αλάτι, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και / ή μαύρο πιπέρι. Αν η σαλάτα δεν είναι αρκετά όξινη, προσθέστε λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού.
Αυτή η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα αλλά θα είναι καλύτερη μετά από 20 λεπτά. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment