Μεγάλη πράσινη σαλάτα με φακές
Όλα αυτά κάνουν αυτή τη σαλάτα με φακές ένα από τα πιο ευχάριστα πιάτα που θα φάτε. Μπορείτε να τη σερβίρετε και με ζεστές πίτες ολικής άλεσης, για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα.
Υλικά
- 1 ½ κούπες φακές, καθαρισμένες
- ¾ κ.γ. ανθό αλατιού, χωρισμένο + έξτρα
- 1 1/3 κούπες ελληνικό γιαούρτι
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- ½ κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
- Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κούπα ψητούς ηλιόσπορους, ανάλατους
- 1 κ.σ. + έξτρα 1 ½ κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, + έξτρα
- 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- 1 κούπα baby ρόκα
- 1 κούπα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Μαγειρέψτε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που σιγοβράζει. Μαγειρέψτε μέχρι να είναι τρυφερές να αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, για 20 – 30 λεπτά. Ξεπλύνετε, στραγγίστε κάτω από αρκετό τρεχούμενο κρύο νερό και στεγνώστε καλά.
Ενώστε το γιαούρτι, το σκόρδο, τον κουρκουμά, ¼ κ.γ. αλάτι και μια γενναιόδωρη δόση πιπεριού σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Ανακατέψτε τις φακές, τους ηλιόσπορους, τον χυμό λεμονιού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ½ κ.γ. αλατιού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε απαλά το αβοκάντο, τη ρόκα και τον βασιλικό.
Αλείψτε τη σως γιαουρτιού σε μια πιατέλα και από πάνω ρίξτε το μείγμα με τις φακές. Πασπαλίστε ελαιόλαδο και απολαύστε.
Leave a comment