Vegetarian παστίτσιο με πρωτεϊνική μπεσαμέλ

Αυτό το vegetarian παστίτσιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραδοσιακό, ειδικά από εσάς που δεν τρώτε κρέας, που θέλετε να δοκιμάστε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή ή που θέλετε να ενισχύσετε τα όσπρια στη διατροφή σας, χωρίς καν να το καταλάβετε. Ο κιμάς αντικαθίσταται με «κιμά» φακής και στη μπεσαμέλ δε χρησιμοποιούμε ούτε αλεύρι, ούτε βούτυρο!

Θα χρειαστείτε:

  • ζυμαρικά για παστίτσιο.
  • 1 κούπα φακές, βρασμένες (εγώ χρησιμοποίησα μαύρες και κόκκινες μαζί)
  • 2 ξερά κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 χυμό ντομάτας
  • πάπρικα
  • μοσχοκάρυδο
  • ανθό αλατιού
  • πιπέρι ή σκόνη τσίλι
  • 1 ξύλο κανέλας και λίγη κανέλα σε σκόνη
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τη μπεσαμέλ:

  • γιαούρτι (περίπου 200-250 γρ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πλήρες, είτε 2%.
  • 2 αυγά
  • Τριμμένη παρμεζάνα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Ανθό αλατιού
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε στο ταψί που φτιάχνουμε συνήθως το παστίτσιο μας. Μην τα λαδώσετε, απλώς απλώστε τα. Με αυτόν τον τρόπο θα «κολλήσουν» φυσικά και το παστίτσιο θα είναι συμπαγές.

Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 180 c , με αντιστάσεις,  για να είναι έτοιμος για χρήση μέχρι να φτιάξουμε τον «κιμά».

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε με λίγο καυτό νερό τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μυρωδικά και λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε για γίνει η σάλτσα μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε και τις βρασμένες φακές και ανακατεύουμε καλά, μαγειρεύοντας για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να πιούν το ζουμί. Θέλουμε να είναι υγρή η σάλτσα, να μην έχει τελειώσει τελείως το νερό για να είναι ζουμερό και το παστίτσιο μας, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το φαγητό μας.

Όσο γίνονται οι φακές, ετοιμάζουμε την πρωτεϊνική μπεσαμέλ. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά, τα χτυπάμε καλά για να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε σιγά σιγά το τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μίγμα μας. Δεν έχω βάλει συγκεκριμένη ποσότητα τυριού στις οδηγίες γιατί αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υφή του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσετε. Κάποια είναι πιο αραιά και κάποια πιο παχύρρευστα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να προσθέσετε το τυρί που χρειάζεται μέχρι να πήξει σε ρευστότητα η μπεσαμέλ σας. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, ανθό αλατιού και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις οι φακές είναι έτοιμες, τις αφήνουμε 10 λεπτά  να κρυώσουν, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, το ξύλο κανέλας και το γαρύφαλλο και στήνουμε στο ταψί το παστίτσιο μας. Τα μακαρόνια είναι ήδη στη θέση τους κι εμείς απλώνουμε από πάνω τις φακές με την κόκκινη  σάλτσα. Μόλις δημιουργηθεί ένα στρώμα, απλώνουμε και τη μπεσαμέλ από άκρη σε άκρη.

Ψήνουμε στο φούρνο, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ μας να πάρει χρώμα.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια!

Καλή απόλαυση!

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post