Λαχανικά ψητά με σως μελιού

Λαχανικά ψητά με σως μελιού

Η σως αυτή θα τους ξετρελάνει και θα σας ζητάνε να τα φτιάχνετε συνέχεια!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνδυασμό ψητών λαχανικών, κομμένων σε λεπτές φέτες, που φυσικά προσαρμόζεται και στα λαχανικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο (εκτός από ντομάτα γιατί βγάζει πολλά υγρά) ή που μέχρι τώρα δεν είχατε βάλει στο διαιτολόγιό σας, όπως π.χ. τη μελιτζάνα που πολύς κόσμος δεν την δοκιμάζει εύκολα. 

Μην διστάσετε να προσαρμόσετε την επιλογή των λαχανικών στα γούστα σας.

Αυτά που συνήθως χρησιμοποιώ εγώ, είναι τα εξής:

 

Θα χρειαστείτε:

 

Για τη σως θα χρειαστείτε:

 

roasted 

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να βραχούν τα λαχανικά. Χρησιμοποιούμε πολύ λίγο ελαιόλαδο, γιατί θέλουμε τα λαχανικά μας να μείνουν τραγανά στο ψήσιμο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 30 λεπτά (τα γυρνάμε προσεκτικά με ένα κουτάλι για να ψηθούν ομοιόμορφα) και μετά σε γκριλ για άλλα 10 λεπτά, προσέχοντάς τα για να μην καούν.

Παράλληλα, φτιάχνουμε τη σως ανακατεύοντας τα υλικά καλά με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη υφή. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε σε γλυκύτητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Περιχύνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά!

Για το σερβίρισμα, ψήνουμε στη τοστιέρα φέτες του σπιτικού μας ψωμιού ολικής άλεσης (εδώ η συνταγή ), απλώνουμε τα λαχανικά με τη σως και από πάνω βάζουμε φλούδες παρμεζάνας ή grana padano.

Καλή απόλαυση!

 

 

Tips:

  • Οι ποσότητες των λαχανικών είναι ενδεικτικές, δεν αλλάζει κάτι αν τις αλλάξετε ή αν αφαιρέσετε κάποιο από τα προτεινόμενα λαχανικά.
  • Τα λαχανικά όταν ψήνονται, μαζεύουν πολύ, συνεπώς γεμίστε ένα μεγάλο ταψί για τον φούρνο γιατί θα μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
  • Μπορείτε να τα φτιάχνετε σαν συνοδευτικό σε άλλο πιάτο ή σαν κανονικό γεύμα, προσθέτοντας το είδος πρωτείνης της αρεσκείας σας.

 

nadia


Leave a Comment

Pleae note, comments must be approved before they are published