arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Nadia’s Recipes

Πίτσα ολικής άλεσης


Έχει άλλη χάρη να φτιάχνεις τη δική σου πίτσα, γνωρίζοντας τα συστατικά και έχοντας κάνει όλη τη διαδικασία του ζυμώματος.
Πίτσα ολικής άλεσης

Nadia’s Recipes

Πίτσα ολικής άλεσης


Πίτσα ολικής άλεσης

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το να παραγγείλεις μια έτοιμη, αλλά ειδικά αυτό το διάστημα της καραντίνας είναι ιδανικό για homemade εκτελέσεις!

Όλη η ιστορία της πίτσας ξετυλίγεται γύρω από το ζυμάρι, το εύκολο κομμάτι είναι να επιλέξεις τα υλικά που θα βάλεις από πάνω στο τέλος. Έψαξα διάφορες συνταγές ζυμαριού για να καταλήξω σε αυτή της Γωγούς Δελογιάννη, την οποία «πείραξα» χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής και λιναρόσπορο για να ταιριάζει περισσότερο σε ένα healthy lifestyle. Ο προσανατολισμός μου όταν ψάχνω συνταγές για να τις εντάξω στην καθημερινότητά μου είναι να έχουν απλά υλικά, υγιεινό και νόστιμο αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια από αυτές.

 

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε: (2 πίτσες)

 

Για το topping, θα χρειαστείτε:

  • Σάλτσα ή πάστα ντομάτας.
  • Μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • Βασιλικό και ρίγανη,, ψιλοκομμένα
  • Ανθό αλατιού
  • Πιπέρι
  • Μοτσαρέλλα, τριμμένη

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/3 από το αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.

Κόβουμε το ζυμάρι στη μέση και τοποθετούμε τα δυο πλέον ζυμάρια, σε αλευρωμένο ταψί στους 60°C, για 15 λεπτά ώστε να φουσκώσουν. Πολύ σημαντικό να βάλουμε κάτω από τις ζύμες, σε πιο χαμηλή σχάρα, ένα ταψάκι με καυτό νερό για να διατηρήσει την υγρασία του φούρνου.

Βγάζουμε από τον φούρνο και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας, προσθέτοντας τον κοπανισμένο λιναρόσπορο και ζυμώνοντας λίγο ακόμα ώστε να ενσωματωθεί στο ζυμάρι. Δίνουμε το σχήμα της πίτσας που επιθυμούμε. Αν θέλετε να γίνει πολύ λεπτό, χρησιμοποιήστε έναν πλάστη (ή ένα μπουκάλι κρασιού) για να ανοίξετε τη ζύμη περισσότερο.

Μόλις έχουμε δώσει το επιθυμητό σχήμα και πάχος, επανατοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε μόνο του το ζυμάρι για 5-6 λεπτά σε αέρα, στους 250°C.

Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε τα υλικά του topping.  Αν χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ντομάτας που θα είναι αρκετά αραιή, θα πρέπει να την έχουμε μαγειρέψει νωρίτερα, μέχρι να χάσει τα υγρά της και να πήξει. Μετά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, απλώνοντας ένα στρώμα πάνω στη ζύμη της πίτσας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, τα μανιτάρια και το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε στους 250°C, σε αέρα για 6-7 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστή!

 

Tips:

  • Μην χρησιμοποιήσετε υλικά με μεγάλη υγρασία γιατί θα βγάλουν πολύ ζουμί και θα πανιάσουν το ζυμάρι.
  • Μπορείτε να κάνετε όποιον συνδυασμό υλικών θέλετε. Απλά καλό θα είναι να μην είναι πάρα πολλά για να μην «μπουκώσει» το αποτέλεσμα.
  • Αν θέλετε να δώσετε ένα έξτρα gourmet αποτέλεσμα στη πίτσα σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας πάνω από τα μανιτάρια.
  • Αν δε θέλετε να φτιάξετε και τα δυο ζυμάρια, μπορείτε όταν τα χωρίσετε, να φυλάξετε το ένα ζυμάρι στο ψυγείο, καλύπτοντάς το με μεμβράνη και αφήνοντάς το στη συντήρηση για 12-18 ώρες. Όταν θελήσετε να το φτιάξετε, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Μετά ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω, τοποθετώντας το στο φούρνο (60 °C) για 15 λεπτά (μέχρι να φουσκώσει) και ακολουθώντας όλα τα υπόλοιπα βήματα μέχρι το τελικό ψήσιμο!

 

Καλή απόλαυση!

 

 

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.