Υγιεινό κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια

Υγιεινό κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια

Ή παραγγέλνεις delivery, ή ανοίγεις το ψυγείο και κάνεις συνδυασμό των υλικών που έχεις.

Όσο και να μοιάζει επίφοβο, πραγματικά μπορείς με λίγα υλικά να κάνεις γευστικά θαύματα και φυσικά να προσαρμόζεις κάθε φορά τη συνταγή στα συστατικά που έχεις διαθέσιμα.

Προσωπικά λατρεύω το κριθαρότο, οπότε είναι πάντα στις πρώτες μου επιλογές και αυτή η συνταγή είναι από αυτές που ανεβάζω σε stories στο Instagram και μου τη ζητάτε συχνά, Να’ τη λοιπόν!

Γι ‘αυτό το εύκολο και γρήγορο κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια θα χρειαστείτε: (2 μερίδες):

  • 1 κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.τ.σ κρέμα τυρί
  • 7-8 μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 7-8 γαρίδες , καθαρισμένες και ξεπαγωμένες (αν έχουμε πάρει κατεψυγμένες)
  • 2 κ.τ.γ μουστάρδα (αν έχετε με σπόρους ακόμα καλύτερα γιατί είναι πολύ υγιεινοί)
  • 1 χούφτα τυρί τριμμένο. ( παρμεζάνα ή grana padano)
  • 1 κούπα κριθαράκι ολικής άλεσης
  • Ανθό αλατιού
  • Πιπέρι
  • 1 κ.τ.γ κάρυ
  • 1 κ.τ.γ κουρκουμά
  • 1 κ.τ.γ πάπρικα
  • ½ φρέσκο τσίλι ψιλοκομμένο
  • Χυμός από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο καυτό νερό και μαραίνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βγάλουνε τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το κριθαράκι και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μαγειρευτεί. Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε και τις γαρίδες και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συνεχώς! Όταν το κριθαράκι έχει μαλακώσει (θέλει περίπου 20 λεπτά) βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ανθό, τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι, τη μουστάρδα, το τριμμένο τυρί και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να απλωθούν παντού τα υλικά και να χυλώσει το κριθαρότο.

Σερβίρουμε αμέσως μαζί με λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά) και αν θέλουμε συμπληρώνουμε και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες από πάνω.

Είμαι σίγουρη πως όταν το φτιάξετε μια φορά θα το φτιάχνετε συνεχώς!

 

Καλή όρεξη.

 

Tips:            

 

-Εννοείται πως μπορείτε να προσαρμόσετε τα υλικά. Όταν δεν έχω γαρίδες, βάζω μόνο μανιτάρια ή τούμπαλιν και κάθε φορά «παίζω» με τα μπαχαρικά, ανάλογα με τη διάθεση.

Μπορείτε να κινηθείτε και σε πολύ απλές επιλογές, όπως να αλατοπιπερώσετε και να βάλετε λίγο χυμό λεμόνι στο κριθαρότο και πάλι να έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

-Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, σας προτείνω τον ανθό αλατιού ως το ποιοτικότερο και γευστικότερο αλάτι που μπορείτε να βρείτε για το φαγητό σας. Πάντα τον προσθέτω στο σερβίρισμα γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά. (περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα, σε αντίθεση με το αλάτι του εμπορίου που περιέχει μόλις 2!)

-Το ίδιο κάνω και με το ελαιόλαδο. Μπαίνει πάντα στο τέλος του πιάτου, ωμό και όταν είναι καλής ποιότητας είναι πεντανόστιμο!

- Το φρέσκο τσίλι κάνει τη συνταγή αρκετά καυτερή. Αν δεν είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων μπορείτε να το αφαιρέσετε από τη συνταγή.

-Αν έχετε στη διάθεσή σας ελαιόλαδο τρούφας, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο gourmet και μυρωδάτο. Θα χρειαστείτε πολύ μικρή ποσότητα (περίπου 1 κ.τ.γ καθώς το άρωμα είναι πολύ έντονο).

nadia

 

 


Leave a Comment

Pleae note, comments must be approved before they are published