arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Nadia’s Recipes

Υγιεινή και ελαφριά «καρμπονάρα»


Είναι από τις συνταγές που φτιάχνω πολύ συχνά γιατί είναι πανεύκολη και κάθε φορά που ανεβάζω stories μου τη ζητάτε. Νάτη λοιπόν!
Υγιεινή και ελαφριά «καρμπονάρα»

Nadia’s Recipes

Υγιεινή και ελαφριά «καρμπονάρα»


Υγιεινή και ελαφριά «καρμπονάρα»

Είναι η δική μου εκδοχή για μια υγιεινή «καρμπονάρα»

Ξέρω ότι η λέξη παραπέμπει σε κρέμα γάλακτος και μπέικον, αλλά σε αυτήν δε θα χρησιμοποιήσουμε τίποτα από τα δύο. Είναι σαφώς πολύ πιο ελαφριά για το στομάχι , αλλά ταυτόχρονα και πεντανόστιμη!

 

Θα χρειαστείτε: (για 2 άτομα)

  • ½ πακέτο πέννες ολικής άλεσης
  • 2 χούφτες ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια (η ποικιλία που χρησιμοποίησα λέγεται agaricus και τη βρίσκετε πολύ εύκολα στα super market)
  • Ανθός αλατιού
  • Πιπέρι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.τ.σ μουστάρδα
  • Φρέσκο, ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 1 κ.τ.σ τυρί κρέμα ή 1 κ.τ.σ γιαούρτι καρύδας
  • 2 κ.τ.σ τριμμένο τυρί (grana Padano ή γραβιέρα)
  • Χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις πένες να βράσουν στην κατσαρόλα και όσο περιμένουμε να γίνουν ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.

Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε ελάχιστο ζεματιστό νερό. Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια (θα βγάλουν τα δικά τους νερά)  και το ψιλοκομμένο θυμάρι για να αναδειχθεί το άρωμά του.

Με ένα κουτάλι, συμπληρώνουμε σιγά σιγά στο τηγάνι νερό από τα μακαρόνια και αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 10 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν.

Όσο περιμένουμε, επιστρέφουμε στις πένες που είναι έτοιμες πια, τις σουρώνουμε, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Όταν δούμε ότι τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει και είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τη φωτιά κι ενώ ακόμα είναι ζεστά, συμπληρώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα υπόλοιπα συστατικά. Ξεκινάμε με τη μουστάρδα, το τυρί κρέμα (ή το γιαούρτι καρύδας) , το τριμμένο τυρί, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι και στο τέλος τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύοντας, θα δημιουργηθεί μια κρεμώδης και παχύρρευστη υφή.

Περιχύνουμε τη σως στις πένες και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.

Δοκιμάζουμε ξανά και προσαρμόζουμε τα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμα ζεστό και καταναλώνουμε άμεσα.

Καλή απόλαυση!

 

Tips:

  • Το γιαούρτι καρύδας είναι ιδανικό για να αντικαταστήσετε το τυρί κρέμα, σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε τα γαλακτοκομικά στο πιάτο σας. Έχει πολύ ήπια γεύση και δεν ακούγεται μέσα στη σως, δίνει απλά μια πιο παχύρρευστη υφή .
  • Προσωπικά προτιμώ να μην αλατίζω τα μακαρόνια όσο βράζουν και να προσθέτω ανεπεξέργαστο ανθό αλατιού στο σερβίρισμα. Έτσι κρατάω όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει αυτό το απόλυτα φυσικό προϊόν.
  • Όπως κάνω και σε άλλες συνταγές, έτσι και σε αυτή, τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ζεματιστό νερό και όχι σε λάδι , το οποίο σε υψηλές θερμοκρασίες χάνει τα θρεπτικά του συστατικά!

Αν χρειαστώ ελαιόλαδο το προσθέτω στο σερβίρισμα ωμό.

nadia

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.