Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη
Στο σπίτι λοιπόν έχουμε πολύ χρόνο να διαβάσουμε, να δούμε ταινίες και σειρές, να κάνουμε γυμναστική και φυσικά να μαγειρέψουμε.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς λοιπόν για να κινηθούμε στο κλίμα της νηστείας, αν και φυσικά είναι γλυκό για όλο τον χρόνο!
Όπως συνήθως, δεν χρησιμοποίησα επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά μόνο βιολογικό μέλι. Επίσης, μιας και χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο, αντικατέστησα το σπορέλαιο που συνήθως χρησιμοποιείται στις συνταγές του χαλβά και βγήκε υπέροχος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Θα χρειαστείτε:
- 3/4 κούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
- 1,5 κούπα βιολογικό μέλι
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 1 κ.τ.γ κανέλα
- 1/3 κ.τ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 5 κ.τ.σ αμύγδαλο φιλέ
- 3 κούπες νερό
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο (180 c ) τα αμύγδαλα για περίπου 7 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν). Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα , σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το λάδι μαζί με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, περίπου 5 λεπτά. (θέλουμε να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και να πάρει ένα ωραία χρυσαφί χρώμα, όχι να καεί)
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια και τραβάμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε με προσοχή το νερό και τον χυμό πορτοκάλι, γιατί το μίγμα θα αρχίσει να κοχλάζει. Ανακατεύουμε προσεκτικά και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά μόλις λίγο ηρεμήσει ο κοχλασμός. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει και να ξεκολλάει εύκολα από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.
Μόλις πέσει η θερμοκρασία, αλλά ενώ ακόμα είναι ζεστό προσθέτουμε το μέλι και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Θέλουμε το μέλι να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά και γι’ αυτό δε θέλουμε να το αναμίξουμε όσο ακόμα το μίγμα βράζει.
Δοκιμάζουμε τον χαλβά μας και αν θέλουμε τον ενισχύουμε σε μπαχαρικά ή μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό τον θέλουμε!
Πριν τον βάλουμε στην φόρμα θα πρέπει να έχει πηχτή υφή και χρυσαφένιο χρώμα.
Μεταφέρουμε είτε σε φόρμα για κέικ (στρογγυλή ή μακρόστενη), είτε σε ατομικές φορμούλες.
Τον αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε πάνω σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με έξτρα κανέλα, φέτες πορτοκαλιού και αμύγδαλο και σερβίρουμε!
Καλή απόλαυση.
Leave a comment