Γεμιστά με φαγόπυρο και μαύρο ρύζι

Όπως και να’χει, είναι από τα φαγητά που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ και αυτή η σημερινή #healthy εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής είναι αυτή που φτιάχνω συνήθως σπίτι μου.

Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τις συνταγές γεμιστών που ξέρουμε είναι ότι έχω χρησιμοποιήσει φαγόπυρο και μαύρο ρύζι, αντί για το λευκό και έχω προσθέσει το ελαιόλαδο ωμό στο σερβίρισμα.

Τα λαχανικά που χρησιμοποιώ είναι ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες, αλλά φυσικά μπορείτε να πειραματιστείτε και με περισσότερα ή λιγότερα από αυτά .

 

Θα χρειαστείτε: (για 4 μερίδες)

  • 3 ντομάτες, μεγαλούτσικες σε μέγεθος για να μπορέσουν να γεμίσουν εύκολα
  • 3 πιπεριές, πράσινες ή κόκκινες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κ.τ.σ. φαγόπυρο
  • 4 κ.τ.σ. μαύρο ρύζι, ή συνδυασμό λευκού και μαύρου
  • 1 πάστα ντομάτας
  • 1 κ.τ.σ. βασιλικό
  • 1 κ.τ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.τ.σ. θυμάρι
  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • Χοντρό αλάτι με μερλό, ποικιλία πιπεριών και ρίγανη
  • Βιολογικό ελαιόλαδο

 

gemista

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, ανοίγουμε με ένα μαχαίρι το καπάκι τους και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό. Τοποθετούμε τα καθαρισμένα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί.

Μεταφέρουμε το εσωτερικό τους στο μίξερ, προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια σε κομμάτια και χτυπάμε το μίγμα.

Σε βαθιά κατσαρόλα και με πολύ λίγο καυτό νερό, μαραίνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μετά από λίγο προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών από το μίξερ. Συμπληρώνουμε την πάστα ντομάτας, το αλάτι, τα μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι) και συμπληρώνουμε το ζεστό νερό. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.

Παράλληλα, ξεπλένουμε καλά με νερό το φαγόπυρο και το ρύζι  και το συμπληρώνουμε στη σάλτσα μας, ανακατεύοντας και προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε  για 3 λεπτά. Θέλουμε να έχει ζουμί η σάλτσα μας πριν γεμίσουμε τα λαχανικά, αλλά να μην είναι ταυτόχρονα πολύ αραιή.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε με προσοχή για να μην καούμε τα λαχανικά που έχουμε τοποθετημένα στο ταψί.

Φροντίζουμε η γέμιση να φτάσει λίγο κάτω από το καπάκι του λαχανικού γιατί στη διάρκεια του ψησίματος το ρύζι θα φουσκώσει.

Όση σάλτσα περισσέψει, την περιχύνουμε με προσοχή ανάμεσα στα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό, έτσι ώστε να καλύπτεται ένα δάχτυλο από τη βάση των λαχανικών.

Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 C, στον αέρα, για 1 ώρα. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά μας να ροδίσουν.

Σερβίρουμε και ραντίζουμε τα λαχανικά μας  με ωμό βιολογικό ελαιόλαδο.

 

Tips:

  • Αν δεν είστε vegan, το πιο ταιριαστό τυρί για αυτό το πιάτο είναι η φέτα.
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή στα λαχανικά που διαθέτετε αυτές τις μέρες στο ψυγείο σας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχετε μελιτζάνες ή αν δε σας αρέσουν οι μελιτζάνες, τότε τις αποφεύγετε τελείως. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε ντομάτες.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να συμπληρώσετε στο σερβίρισμα ανθό αλατιού στο φαγητό σας, ανάλογα με το πόσο αλμυρό θέλετε το πιάτο σας.
  • Τα γεμιστά τρώγονται ακόμα καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, γι’αυτό μπορείτε να τα αφήσετε στο ταψί σας και να τα απολαύσετε και μετά από ώρες (αν έχουν μείνει!)

Καλή απόλαυση!

 nadia


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post